Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Ce este un AVC (ictus) și ce trebuie să facem când observăm simptomele lui?

Astăzi vorbim despre Accidentul Cerebral Vascular! Ne-am pus scopul de a spori gradul de conștientizare și înțelegere a problemelor cheie în prevenirea, tratamentul și reabilitare după accidentul vascular cerebral.

Statisticile din Republica Moldova arată că în anul 1995 la evidență se aflau 21 de mii de persoane care au suferit un accident vascular cerebral, în anul 2018 erau deja 78 de mii de persoane. Anual, peste 10 mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral.

AVC este cauza principală de handicap pentru populația adultă din Republica Moldova, 13% dintre pacienți sunt de vârstă aptă de muncă, iar o treime din victimele AVC – ului sunt persoane social active. Tot AVC – ul reprezintă a doua cauză de apariţie a demenţei, depresiei şi cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici.

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune în care alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, rezultând în foame de oxigen, leziuni ale creierului și pierderea funcției cerebrale. Acesta este generat de mai mulţi factori de risc etiologici: hipertensiunea arterială sau alte maladii cardiovasculare, precum boala ischemică, infarctul miocardic,  patologia reumatologică, arterioscleroza, precum şi stilul de viață nesănătos și faptul că oamenii sunt prea puțin informați.

Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât intervenția precoce este crucială în cazul AVC. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgență la spital.

Printre simptomele accidentului vascular cerebral se numără:

slăbiciunea bruscă;

amorțirea feței, brațului sau a piciorului, cel mai adesea pe o parte a corpului;

confuzie și dificultate de vorbire;

dificultate de a vedea cu unul sau ambii ochi;

dificultăți de mers, amețeli, pierderea echilibrului sau coordonării;

dureri de cap severe, fără o cauză cunoscută, etc.

DACĂ AVEȚI ASTFEL DE SIMPTOME, AR TREBUI SĂ CONSULTAȚI DE URGENȚĂ MEDICUL PENTRU A STABILI CARE ESTE CAUZA ACESTORA.

Institutul de Neurologie și Neurochirurgie poate oferi consultația medicilor neurologi și neurochirurgi, specialiști în domeniul AVC.

Una dintre metodele de tratament care se efectuează de urgență este Tromboliza sistemică cu rtPA (tromboliză intravenoasă) care este eficientă pentru tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut în primele 4.5 ore de la debutul simptomatologiei în absența contraindicațiilor.

Pe lângă tromboliza intravenoasă, s-au dezvoltat în ultimii ani diferite tehnici pentru a obține recanalizarea arterială prin intermediul unui abord endovascular. Aceste tehnici includ tromboliza farmacologică intraarterială și trombectomia mecanică prin intermediul unor dispozitive de extracție a trombului.

Fereastra terapeutică (intervalul de timp între debutul simptomatologiei și momentul administrării rtPA) pentru tromboliza intravenoasă este de 4,5 ore.

Fereastra terapeutică pentru tratamentul endovascular este de 6 ore pentru accidentele vasculare cerebrale emisferice (în teritoriul anterior) și de 12 ore pentru accidentele vasculare cerebrale în teritoriul posterior (în funcție de particularitățile clinice, în cazul în care deficitul neurologic este fluctuant sau evoluția este progresivă, în mod individualizat se poate accepta un interval maxim de 24 ore pentru tromboza de arteră bazilară).

Pentru pacienții aflați în afara intervalului de tromboliză intravenoasă, se va aprecia de către medicul neurolog, oportunitatea efectuării altor proceduri de revascularizare, de aceea orice suspiciune de AVC acut, trebuie transportată cu prioritate la cea mai apropiată unitate de urgențe neurovasculare, aptă să efectueze revascularizarea pe cale endovasculară.

În cazul în care nu se poate respecta acest interval, pacientul va fi transportat urgent la spital, dar nu se va mai declanşa protocolul pentru fibrinoliză.

Unitatea de Primiri Urgenţe va fi anunţată de sosirea unui pacient cu posibil diagnostic de AVC aflat în fereastra terapeutică pentru tratament de revascularizare.

Medicul neurolog va examina rapid pacientul şi va verifica criteriile clinice de eligibilitate pentru tromboliză i.v, precum şi contraindicaţiile (criteriile de eligibilitate şi de excludere pentru tromboliza.)

În cazul în care pacientul nu este eligibil pentru tromboliza intravenoasă se vor verifica criteriile clinice de eligibilitate pentru tromboliza intraarterială sau trombectomie, precum și contraindicațiile.

Cazurile care necesită supraveghere în staționar, pot fi gestionate în secțiile cu specific.  SUNAȚI IMEDIAT 112 DACĂ AVEȚI CAREVA DIN SIMPTOMELE ENUMERATE MAI SUS! CU CÂT MAI REPEDE VEȚI AJUNGE LA SPITAL, CU ATÂT MAI MARI SUNT ȘANSELE DE SUPRAVIEȚUIRE ȘI DE RECUPERARE!