Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Primul webinar Moldo-Turc dedicat Neurochirurgiei Endovasculare în INN

Pe 3 iulie, în incinta Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” a avut loc primul webinar moldo-turc dedicat Neurochirurgiei endovasculare în cadrul căruia au fost analizate cele mai complicate patologii cerebrovasculare de către neurochirurgii de la INN, de comun cu echipa de neurochirurgi turci condusă de profesorul Olcay Cizmeli, șeful serviciului neurochirurgie endovasculară din Istanbul. Reprezentanții INN la webinar au fost directorul Grigore Zapuhlîh și șeful serviciului neuroradiologie intervențională, Ion Preguza, împreună cu echipa neurochirurgie endovasculară.

În prima etapă a webinarului, profesorul Olcay Cizmeli a prezentat câteva din lucrările sale în privința celor mai complicate patalogii cerebrovasculare, și anume, tehnica instalării flow-divertor-ului, managementul malformațiilor arterio-venoase cerebrale, stentarea arterei carotid, iar în etapa a doua au fost discutate în detalii și analizate mai multe cazuri din incinta clinicii neurochirurgie a Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău, și anume, cazul unui pacient cu anevrisme bilaterale de arteră carotidă segment cavernos, cazul unui alt pacient cu fistulă carotido-cavernoasă și cazul unui pacient cu subocluzie de arteră carotidă internă. A fost o discuție bilaterală despre posibilitățile și intervențiile care pot fi efectuate în INN spre beneficiul pacienților din Republica Moldova.

Profesorul turc, care colaborează cu clinica neurochirurgie a INN de 10 ani, a mai efectuat intervenții de complexitate majoră în alte instituții medicale din R. Moldova. Odată cu instalarea angiografului în INN și contractarea serviciilor înalt costisitoare de către CNAM, Olcay Cizmeli  s-a arătat a fi deschis spre continuarea colaborării fructuoase pe care o are cu INN și în particular cu domnul profesor neurochirurg, Grigore Zapuhlîh.

Tehnica endovasculară a apărut în INN ca urmare a perfecționării neurochirurgilor din cadrul institutului în clinici neurochirurgicale cu renume mondial. La începuturi, în anii 80-90, sub egida profesorilor Serbinenko, Rusia, Zubkov, Rusia etc. și a profesorilor Elad Levy din SUA, Jun-ichi Koyama din Japonia,  Mihail Orlov din Ucraina, Istvan Szikora din Ungaria, Paolo Machi din Elveția, Jacques Morret din Franța, de-a lungul timpului și până în present.

Odată cu acoperirea cheltuielilor pentru consumabilele endovasculare de către CNAM  a devenit posibilă efectuarea celor mai complexe intervenții endovasculare în INN din contul asigurării medicale.

Recent, echipa INN a demarat efectuarea procedurilor endovasculare de bază cum ar fi stentarea arterei carotide și procedurile de trombextracție.

Olcay Cizmeli a promis specialiștilor de la INN că în scurt timp va veni într-o vizită de lucru la Chișinău, unde va efectua intervenții chirurgicale live, pe gratis, pacienților cu maladii cerebrovasculare, în cadrul unui schimb de experiență, cu participarea echipei neurochirurgicale din cadrul INN.

Planificăm organizarea mai multor astfel de webinare cu participarea și a altor profesori de talie internațională, pentru a crește nivelul calității asistenței medicale a pacienților din R. Moldova.