Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Rezident neurochirurg moldovean, întors recent de la un stagiu în București: „Visul meu este de a aduce o nouă tehnică operatorie în neurochirurgia autohtonă”

În perioada 1.02-30.06 2020, Igor Antoci, medic rezident neurochirurg de la catedra de neurochirurgie USMF „Nicolae Testimițanu” din Chișinău a participat la un stagiu practic la clinica Neurohope din cadrul spitalului Monza de la București. Clinică fondată de către neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bică, care se caracterizează prin faptul că abordează atât intervențiile cerebrale cât și cele pe coloană prin procedee minim invazive, cu care Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din Chișinău și nemijlocit directorul Grigore Zapuhlîh colaborează de mai mulți ani.

Potrivit rezidentului Igor Antoci, aceste șase luni au fost un schimb de experiență și instruire, în echipa celor doi neurochirurgi care au făcut rezidențiatul la rândul lor în Franța, ceea ce îi deosebește de alți medici cu alte școli neurochirurgicale.


Cu permisiunea și sub egida acestor doi neurochirurgi, rezidentul din Republica Moldova a participat la intervențiile chirurgicale realizate în cadrul clinicii Neurohope.


„M-am întors cu impresii foarte bune, mai mult, mi-am schimbat și modul de a gândi. Cel mai important lucru făcut acolo a fost perfecționarea metodei de a opera, „keyhole”, spune Igor Antoci.

Este vorba despre neurochirurgia minim invazivă, sau prin „gaura cheii”, care oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime.

Neuronavigația permite alegerea traseului optim cu distrucție tisulară minimă, atât cutanată, dar mai ales cerebrală, astfel încât expunerea de țesut cerebral sănătos este minimă. O recuperare ultra rapidă, reducerea stresului perioperator, lipsa necesității de a rade capul pacienților și de a face pansamente sunt avantaje de luat în seamă ale chirurgiei minim invazive.

Scopul lui acum este de a contribui la dezvoltarea acestei tactici operatorii în cadrul INN, care se practică aici din 1999, fiind implimentată de către

profesorul neurochirurg Grigore Zapuhlîh, și dezvoltată de-a lungul anilor.

„În Institutul din Chișinău această metodă se practică, dar eu am mare speranță să fiu printre cei care  vor perfecționa în timp această tactică modernă de operații,” a mai spus rezidentul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiind în ultimul an de rezidențiat, Igor nu tinde să își i-a zborul cât mai curând peste hotarele țării, el își dorește să fie acceptat ca medic neurochirurg în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău, unde visează, alături de profesorul Zapuhlîh să facă schimbări în sistemul medical din Republica Moldova și să promoveze pe plan internațional capacitățile și rezultatele frumoase obținute de medicii moldoveni.

„Aici, de unde am pornit, sunt acei specialiști care m-au motivat mereu să învăț mai multe, să tind pentru a deveni ca ei într-o bună zi.  Când am venit la INN, am avut ONOAREA de a fi prezent la operațiile efectuate de profesorul Grigore Zapuhlîh, cel care a făcut în așa fel încât dragostea mea pentru neurochirurgie să crească în timp și să se dezvolte o relație frumoasă și fructuoasă între mine și neurochirurgie. Este cel cărui îi datorez multe dintre lucrurile pe care le cunosc acum, dar și cel ce mă ghidează în permanență în acest drum, pe nume neurochirurgie, împreună cu medicul neurochirurg Alexandru Bostan, de la care zi de zi  învăț lucruri noi,” a declarat Igor Antoci.

Potrivit domnului director, Grigore Zapuhlîh,  INN urmează să colaboreze și pe viitor cu clinica din București instruind împreună cu neurochirurgii de acolo generațiile tinere de doctori.