Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

FOTO: INN-ul a primit în dar un aparat ACT. Reprezintă un accesoriu cheie în sala neuroendovasculară

Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” a primit  o donație ce constă dintr-un aparat ACT în valoare de 300.000 MDL. Donația vine din partea companiei Oxivit MED, care este distribuitorul local al companiei americane USA Medtronic.

Suntem profund recunoscători companiei Oxivit MED și directorului Dumitru Kojernikov pentru donația acestui utilaj ce vine să aducă o îmbunătățire a calității acordării actului medical în INN, a declarat directorul institutului, neurochirurgul Grigore Zapuhlîh

Potrivit șefului serviciului neuroradiologie intervențională, Ion Preguza, acest aparat reprezintă un accesoriu cheie în sala neuroendovasculară care ne permite dozări instantanee, la necesitate, repetate a heparinizării pacientului.

Aparat care ne permite dozarea timpului ACT (timpul de coagulare activat) ceea ce reprezintă un moment cheie intraoperator prin dozarea exactă a dozelor de heparină administrate pacientului.

Astfel riscul de complicații trombembolice (ce s-ar manifesta prin fenomene ischemice) și hemoragice (ce s-ar manifesta prin hemoragii) este mult mai mic.

Potrivit directorului Oxivit MED „lumina și focul pe care îl văd în ochii neurochirurgului Ion Preguza când povestește despre intervențiile pe care le efectuează cu succes  m-a determinat  să fac această donație anume Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, cu scopul de a contribui la dezvoltarea neurochirurgiei autohtone”.