Tel: 022 82 90 01, 022 73 72 03, Email: anticamera@inn.md

În premieră la INN: procedura de trombectomie

Recent în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie ,,Diomid Gherman” a fost efectuată prima procedură de trombectomie endovasculară.

Pacientul B.P. de 67 ani a fost internat la 2 ore de la debutul ictusului cerebral ischemic. Conform protocolului național și internațional inițial pacientul a fost supus procedurii de tromboliză (administrarea intravenoasă de agent trombolitic). Ulterior pacientul a fost transferat în Sala Neuroendovasculară pentru procedura de trombectomie.

În timpul procedurii la pacient s-a depistat o leziune ,,tandem’’  de ocluzie: ocluzia arterei carotide interne la emergenta acesteia și ocluzia arterei cerebrale medie. Ambele niveluri de ocluzie au fost revascularizate cu succes: în cazul ocluziei arterei carotide interne a fost aplicată tehnica de angioplastie cu balon, iar în cazul ocluziei de artera cerebrală medie a fost folosită trombaspirația.

Imagini inainte de procedura (stînga) și după (dreapta) ce denotă o revascularizare completă.

 

Investigațiile imagistice de control au demonstrate revascularizarea deplină a arborelui vascular intracranian. Clinic pacientul cu ameliorarea acuzelor prezente.

Procedura a fost efectuată de echipa de medici INN ”Diomid Gherman” fiind folosite dispozitive medicale de la producătorii de top.

Astfel pacienții cu accident vascular cerebral ischemic pot beneficia acum la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie  ”Diomid Gherman” de tot spectrul de proceduri necesare în tratamentul acestei nozologii.