Tel: 022 82 90 01, 022 73 72 03, Email: anticamera@inn.md

În premieră la INN:Intervenție de stentare percutană a arterei carotide

În premieră pentru Institutul de Neurologie și Neurochirurgie ,,Diomid Gherman’’ a fost realizată intervenția de stentare percutană a arterei carotide pe data de 06 august 2019.

Această operație a fost efectuată de către neurochirurgul  intervenționist Ion Preguza, sub ghidarea profesorilor Ion Popovici și Grigore Zapuhlîh. Procedura s-a efectuat în noua Sală hybrid de Neuroradiologie Intervențională, dotată cu aparatul de angiografie Shimadzu, cu suport DSA. Pe plan național aceste proceduri se efectuează de mai mult timp la cîteva spitale de profil din Chișinău.

Echipa de medici a Institutului de Neurologie și Neurochirurgie,,Diomid Gherman’’: profesor Grigore Zapuhlîh, dr. Ion Preguza, șef serviciu Neuroradiologie Intervențională, dr. Ghenadie Davidov, dr. Alexandru Bostan, dr. Stanislav Doroșenco, dr. imagist Marian Arion, dr. anesteziolog Călin Roibu, asistenta de operație Ecaterina Racu, asistenta de anestezie Ina Haritonov și Svetlana Mocanu, care au efectuat multiple stagieri internaționale la cele mai prestigioase clinici de profil: Centrul de Neuroradiologie Intervențională ”Gates Vascular Institute”, Buffalo, SUA (director, profesor Elad Levy); Aizawa Hospital, Matsumoto, Japonia (director, profesor Shigeaki Kobayashi); Spitalul Universitar Geneva, Elveția (director,profesor Paolo Machi); Institutul de Neurochirurgie Romodanov, Kiev, Ucraina (director,profesor Mihail Orlov); Institutul de Neurochirurgie Burdenko, Moscova, Rusia (director,profesor S. Iacovlev).

Despre procedură – pacientul M., 55 ani, a suportat  ictus cerebral repetat cu dezvoltarea hemiparezei și a disfaziei. A fost tratat conservator cu efect pozitiv minor.

Denumirea operației efectuate: stentarea percutană a arterei carotide interne stângi, stenozate 60%, cu durata procedurii – 1,5 ore, care a decurs fără complicații intraoperatorii. A doua zi pacientul cu ameliorare prin regresia disfaziei.

Alte indicații pentru tratamentul neuroendovascular sunt: anevrismele cerebrale, malformațiile arterio-venoase cerebrale și spinale, fistulele durale, embolizarea vaselor tumorilor cerebrale, tromboza arterelor carotidiene si intracraniene(trombectomia).

Această operație efectuată la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie,,Diomid Gherman’’ deschide calea pentru tratamentul neuroendovascular a pacienților cu afecțiuni cerebrovasculare.

În ilustrarea celor expuse, pe 21-25 septembrie 2019, la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, cu suportul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine profesorul Junichi Koyama, director al Departamentului Neurochirurgie Endovasculară a Universității de Medicină Shinshu din Matsumoto, Japonia. Împreună cu echipa locală profesorul Koyama va efectua câteva operații de voluntariat, pe gratis, utilizând cele mai noi tehnologii neuroendovasculare.