Tutunul frânge inimi! 31 mai Ziua Mondială fără Fumat

,Ziua Mondială Fără Tutun” (WNTD)  este marcată anual pe data de 31 mai, în iniţiativa de a atrage atenţia asupra pericolului utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători. Această zi  reprezintă pentru fumătorii din întreaga lume o oportunitate de a reconsidera motivele pentru care recurg la acest viciu și de a încerca să scape de el. Evenimentul are drept scop informarea și sensibilizarea populației privind efectele nocive ale fumatului asupra organismului uman.

      Fumatul continuă să reprezinte o endemie globală. Astfel, circa 6 milioane de oameni îşi pierd anual viaţa din cauza fumatului. Peste 5 milioane din aceste decese sunt rezultatul consumului direct de tutun, iar peste 600.000 sunt atrase de fumatul pasiv. În perspectiva lui 2030 numărul deceselor anuale s-ar putea ridica la peste 8 milioane în lipsa unor măsuri urgente.

     Avertizarea populaţiei despre riscul real al consumului de nicotină poate micşora substanţial răspîndirea acestui viciu. Cercetările au demonstrat că avertismentele efective despre dauna tutunului, îndeosebi cele care conţin imagini grafice, motivează fumătorii să abandoneze fumatul şi reduc atractivitatea tutunului pentru cei ce încă nu au devenit dependenţi.

Factorii de risc care conduc la consumul de tutun sînt: debutul timpuriu al consumului de tutun, normele sociale favorabile comportamentelor de consum, disponibilitatea produselor din tutun, atitudini şi comportamente familiale permisive faţă de consumul de tutun, absenţa unor legături familiale de tip emoţional-suportiv, anturajul.

Sursa: http://library.usmf.md/cidoms/index.php/zilele-oms/23-ziua-mondiala-fara-tutun

Institutul de Neurologie și Neurochirurgie va sugerează să Renunțati la Fumat!

 

  • Consumul de tutun și expunerea la fumul de tutun este cea de-a doua cauză principală a BCV, după hipertensiunea arterială.

 

  • Pentru a vă proteja sănătatea – renunțați la fumat! Pentru a solicita ajutor în renunțarea la fumat – apelați Linia verde 080010001 (apel gratuit).

 

  • Dacă vi s-a încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice – apelați Linia verde 080012300 (apel gratuit).