Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

FOTO: Neurochirurgii de la INN, în pas cu cele mai performante inovații din medicina modernă

O clinică modernă este obligată să se dezvolte şi să fie în pas cu tehnologiile avansate!

Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” a achiziționat recent un aparat ultrasonografic ARIETTA Precision care este un sistem de diagnostic cu stil inovator, conceput pentru a se încadra într-un spațiu restrâns și cu o calitate superioară a imaginii.

Pe 1 aprilie acest aparat a fost deja pus în practică și utilizat în efectuarea a două intervenții neurochirurgicale. ARIETTA Precision este dotat cu un monitor tactil mare de 21,5” fixat pe un braț care poate oferi manevrabilitate în sala de operație, transductoare pentru efectuarea biopsiilor minim invazive. În plus, prin prin legătura fără fir, monitorul și unitățile de bază pot fi separate.

Ecografia  intraoperatorie  este  o  examinare  imagistică  în  timp  real  care  ajută neurochirurgul  la  identificarea,  localizarea şi caracterizarea patologiilor  intracraniene cît şi la orientarea în spaţiu dar efectuarea biopsiilor  ghidate.

Cu ajutorul acestei investigaţii sunt definite caracteristici de ecogenitate, dimensiune  şi  pot  fi  configurate  diverse  structuri  intracerebrale  alături  de  rapoartele  între procesul patologic intracranian cu alte structuri anatomice. Ultrasonografia  intraoperatorie  facilitează determinarea  exactă  a  procesului  patologic, independent de localizarea acestuia. Utilizarea monitoring-ului discret cît şi în regim de timp real asigură controlul manipulaţiilor chirurgicale şi permite de a aprecia gradul rezecţiei tumorale.

Efectuarea  abordurilor  cruţătoare,  conform  datelor  USIO, diminuează  traumarea  ţesutului cerebral  intact,  astfel micşorînd gradul de manifestare a modificărilor ischemice şi a edemului cerebral  în  perioada  postoperatorie  la  pacienţii  cu  tumori  supratentoriale.  Navigarea intraoperatorie  ultrasonografică  este  o  metodă  de  obţinere  a  imaginii  discrete  a  structurilor cerebrale în orice moment a intervenţiei chirurgicale, ţintire a obiectului de cercetat şi control etapizat al manipulaţiilor chirurgicale inclusiv şi în regim de timp real.

Cu toate că pe parcursul ultimilor ani au fost elaborate sistemele de neuronavigare  de ultimă generație bazate pe IRM  intraoperatorie, este actuală dezvoltarea și implementarea metodelor simple și efective cum ar  fi  ultrasonografia  intraoperatorie. Aceasta este una dintre puținele metode ce permit de a determina dimensiunile și profunzimea tumorii în regim de timp real. Crearea și  înnoirea  permanentă  a  utilajului  ultrasonografic  face  posibilă  aplicarea acestora în cadrul intervențiilor neurochirurgicale.

Nivelul contemporan al asistenței medicale, ce include metode de diagnostic și tratament de  înaltă  tehnologie, permite dar și  impune  respectarea principiilor invazivității  minimale  în neurochirurgie.

La baza acestor principii stă tendința de efectuare a rezecției totale cu o lezare minimală a substanței cerebrale intacte.