Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Actriță la Teatrul Național Eugene Ionesco, la 10 ani după ce a suferit o operație pe creier la INN: Cred că țara noastră trebuie să-și cunoască eroii

Astăzi este actriță la Teatrul Național Eugene Ionesco. De fapt, deja de cinci ani este cea care trăiește, la propriu, pe scena teatrală, ca la ea acasă.

Acum 10 ani, Natalia Prodan a trecut prin cea mai grea încercare a vieții ei de până acum, a suferit o intervenție chirurgicală pe creier, fiind diagnosticată cu cavernom occipital dreapta.

Povestea ei care, pe atunci, a venit ca un nor negru ce i-a întunecat viața, la propriu, a început în 2010, pe când avea doar 20 de ani.

În acea perioadă, își aștepta viza de studii, fiind admisă în anul I la două universități, una în România și alta în Chișinău.

„Această experiență a fost foarte ciudată pentru mine. De ce? Aveam vârsta de 20 de ani și niciodată până atunci nu am fost internată în spital, iar ceea ce s-a întâmplat pe 14 septembrie noaptea, m-a șocat și mi-a schimbat viața. În timpul somnului am început să am convulsii și tulburări de memorie,” ne povestește, Natalia.

Potrivit tinerei actrițe, totul s-a întâmplat într-o noapte, iar ea își amintește doar acea dimineață când s-a pomenit cu ambulanța la ușă, fără să înțeleagă ce se întâmplase.

„Apoi au urmat spitale, aparate unul după altul, coridoare albe și o neânțelegere totală – ce se întâmplă cu mine?,” ne-a mărturisit Natalia.

În acea zi a fost diagnosticată cu cavernom occipital dreapta, (o tumoare la creier).

După mai multe consultații și investigații, Natalia a ajuns la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. În aceiași zi a fost internată, iar după o săptămână de tratament medicamentos, domnul Profesor neurochirurg, Grigore Zapuhlîh, a anunțat-o că are nevoie de o intervenție chirurgicală.

„În timpul unei consultații, domnul profesor mi-a spus: „Nu e nimic grav, dar trebuie înlăturat. Bine că s-a depistat la timp. Deci înlăturăm și dute și trăiește mai departe,” își amintește Natalia acum.

Intervenția chirurgicală a avut loc pe 12 octombrie 2010, fiind efectuată de către Profesorul Neurochirurg, la moment și directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Grigore Zapuhlîh.

S-a sfârșit cu succes, iar Natalia deja peste o lună mergea la ore la Academia de Arte. Da, a rămas în Chișinău la studii, iar acum este actriță la Teatrul Național Eugene Ionesco.

„Mulțumesc enorm domnului profesor și echipei lui, nu doar pentru faptul că m-au tratat, dar și pentru atitudinea vis-à-vis de pacienți, pentru faptul că rămân a fi oameni dincolo de profesia pe care o au. Cred că domnul Zapuhlîh este un adevărat profesionist în ceea ce face, iar țara noastră trebuie să își cunoască eroii,” ne-a mai spus Natalia.

Au urmat patru ani de tratament, fiind ghidată de Profesorul Zapuhlîh, cel ce a și operat-o. Apoi, la recomandarea profesorului, Natalia a devenit pacienta medicului Neurolog, șefului de secție UPU, din cadrul INN, Alexandru Grumeza, fiind monitorizată de către acesta și până în prezent.

„Medicii de la INN, după părerea mea sunt o echipă, dar echipa trebuie să aibă un lider, de aici și rezultă o atitudine atât de pozitivă față de pacienți, uneori cu glume ( ca să te scotă din starea de gravitate pe care crezi că o ai) , uneori cu sfaturi, iar pentru mine au fost mai importante discuțiile de suflet. Jos pălăria pentru așa o echipă. Probabil domnul Zapuhlîh strînge în jurul său doar oameni care sunt dedați profesiei, oameni cu principii și suflet mare. Îi mulțumesc domnului Zapuhlîh că are în echipa sa așa medici ca Alexandru Grumeza, care m-a preluat sub egida sa și acum pot spune că nu merg doar la consultație, dar de parcă merg și la psiholog și la un OM cu sfaturi bune. VĂ MULȚUMESC,” a conchis Natalia Prodan.