Cunoaște „eroii în halate albe” de la INN. Neurolog întors recent din Austria: „Mă simt privilegiată și sunt foarte recunoscătoare că am avut o astfel de experiență educațională și transformatoare”
Anna Belenciuc, medic neurolog în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din Chișinău, câștigătoare a două burse a Fundației Open Medical Institut, s-a întors recent din Salzburg, Austria, unde a petrecut două săptămâni în care a acumulat noi cunoștințe și competențe pe care le va implementa în practica medicală în cadrul INN.
Aceasta, alături de alți 31 de medici din întreaga lume, a participat la două cursuri educaționale și schimb de experiență în domeniul neurologiei.
„Privind în urmă, la cele două săptămâni petrecute în Austria, mă simt privilegiată și sunt foarte recunoscătoare că am avut o astfel de experiență educațională și transformatoare,” a mărturisit Anna Belenciuc.
Asemenea evenimente au devenit o tradiție la nivel mondial și au drept scop perfecționarea nivelului profesional al cadrelor medicale.
Primul seminar a fost: „Neurology”. Subiectele abordate în cadrul seminarului au fost despre Stroke, epilepsie, scleroză multiplă, etc. și a fost organizat de către școala medicală din New York – Weill Cornell în comun cu Universitatea de Medicină din Salzburg.
Prelegerile acestui curs au fost ținute de către lectori cu renume mondial precum Matthew Fink, Eugen Trinka, Stanley Fisher.
„Am primit informații actuale referitor la patologii neurologice și tratamente inovative, predate de profesori renumiți din SUA, Austria, Franța. Am învățat multe lucruri noi, am împărtășit experiențe medicale cu colegi din peste 20 de țări,” a mai adăugat medicul neurolog.
Cel de-al doilea seminar a fost: „Impact global al patologiilor neurologice și ale organelor de simț.” În cadrul acestuia, cercetători de la lanțul de Laboratoare ale Institutului Pasteur au citit prelegeri despre impactul patologiilor și tehnologii inovative de diagnostic și tratament, inclusiv prin utilizarea terapiei genice și a terapiilor nonmedicamentoase, de exemplu muzica în reabilitarea post AVC și în demență.
Deși pe perioada celor două săptămâni, în Salzburg a fost destul de rece, bursierii reuniți acolo au avut parte de zile cu cer senin și soare. Aceștia s-au bucurat, pe lângă zilele pline de lecții și de moment în care au explorat orașul Salzburg și s-au bucurat de cultura austriacă. La sfârșitul seminarului, medicii, s-au arătat a fi dornici de a se întoarce în spitalele lor, plini de noi cunoștințe și inspirație de a implementa în practică cele învățate în cele două săptămâni.
Anna Belenciuc este de peste cinci ani medic neurolog în cadrul Unității Primiri Urgente a INN, unde, zi de zi pune accent pe o examinare minuțioasă a pacientului și în cele din urmă formulează un diagnostic clinic cât mai exact. Activitatea ei duce la reducerea gradului de handicap al pacienților, cauzat de afecțiunile sistemului nervos.
Pe parcursul anilor, Anna Belenciuc a participat la nenumărate stagieri și perfecționări în clinici de referință ale statelor europene și SUA.
„Suntem foarte asemănători în unele privințe, dar, în același timp, atât de diferiți. Acesta este ceea ce face comunitatea internațională științifică și medicală atât de interesantă,” a conchis medicul neurolog Anna Belenciuc.
Masterand în Management în Sănătate Publică și doctorand în Neurologie în cadrul USMF, Anna Belenciuc, pe lângă cariera medicală, mai este și secretarul general al Federației moldovenești de Armwrestling, totodată fiind și arbitru senior la Federația Mondială de Armwrestling.
Mai mult, face parte și din comitetul antidoping al Federației Mondiale, în calitate de expert pe scutiri de uz terapeutic.