Încă o viață salvată la INN
Echipa neuroendovasculară din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, au oferit o nouă șansă la viață unui bărbat în vârstă de 60 de ani din Chișinău.
Este vorba despre un caz rar întâlnit și complicat. Mai exact, pacienți cu un asemenea diagnostic ajung la Institutul de Neurologie și Nesurochirurgie 1-2 pe an.
Bărbatul a fost internat în INN cu un anevrism erupt de apex bazilar.
Pacientul s-a adresat cu dureri puernice de cap (cea mai mare durere de cap pe care ar fi avut-o până acum), greață, vomă și dezorientare temporo-spațială.
Investigat prin Tomografie Computerizată CT și CT angio, pacientului i s-a depistat un anevrism erupt de apex bazilar.
Menționăm complexitatea managementului anevrismelor de apex bazilar, acesta fiind un test dificil atât penru chirurgia clasică cât și pentru chirurgia endovasculară.
În cadrul consiliului comun format din neurologi și neurochirurgi, pacientul a fost internat în secția Neurochirurgie endovasculară, în baza recomandărilor protocoalelor internaționale, acesta a fost referit pentru embolizare endovasculară, deoarece această tennică operatorie presupune riscuri mai mici pentru pacientul cu un anevrism de apex bazilar.
După pregătirea preoperatorie pacientul a fost embolizat prin intermediul unui Stent-assisted coiling, de către echipa neuroendovasculară din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din care face parte neurochirurgul endovascular, șeful blocului operator, dr. Ion Preguza, neurochirurgul endovascular, dr. Ghenadie Davîdov și anesteziologul Balan Alexandru.
În urma intervenției complicate, s-a reușit embolizarea și excluderea din circulație completă a anevrismului.
Pacientul și-a revenit din anestezie fără deficit neurologic și a fost externat la trei zile postoperator.
Menționăm că anevrismul cerebral este o patologie periculoasă, dar poate fi tratat definitiv și cu succes în condițiile adresării rapide a pacientului la o instituție specializată.
Un anevrism este o dilatare anormală sau balonare al vasului ce transportă sânge.
Simptomele acestei patologii sunt:
Dureri de cap
Ameţeală
Vomă sau senzație de vomă
Durere oculară
Deficit de vedere
Vedere dublă sau încețoșată
Convulsii
Pierderea cunoștinței
Slăbiciune generală
Atunci când erupe un anevrism cerebral sângerarea durează, de obicei, doar câteva secunde. Sângele poate provoca daune directe sau distrugerea celulelor din jur. De asemenea, crește presiunea din interiorul craniului.
În cazul în care presiunea devine prea ridicată, circulația sângelui ce furnizează oxigen la creier poate fi perturbată pînă la un anumit punct în care se poate produce pierderea cunoștinței sau chiar moartea.
Neurochirurgul va face o recomandare bazată pe mărimea, localizarea și aspectul general al anevrismului cerebral, capacitatea dumneavoastră de a suportă una din aceste proceduri și alți factori.
Astfel, datorită posibilității de a investiga, diagnostica și efectua intervenția în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, INN se poziționează ca un Centru de Boli Cerebro-Vasculare care oferă tot spectrul de tratament neurologic și neurochirurgical.
Menționăm că în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, începând cu anul 2019, când a fost dată în exploatare sala de angiografie, se efectuează un spectru larg de intervenții endovasculare, ca rezultat fiind salvate multe vieți, dar și calitatea acestora.
Echipa neuroendovasculară din cadrul INN utilizează două angiografe care au capacitatea de a produce imagini de cea mai înaltă calitate pentru a evalua și trata tulburările cerebro-vasculare.
Acest sistem de angiografie este dotat cu toate aplicațiile clinice necesare asigurării unui diagnostic clinic corect, rapid și precis, cu minimul de doza de radiație pentru pacient și pentru personalul medical.
Astfel, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” vine să ofere soluții complexe pentru pacienți, oferind tratament performant în baza poliței de asigurare CNAM.
Menționăm că echipa INN este mobilizată și este în alertă continuă 24/24 șapte zile din șapte, pentru a acorda asistență medicală performantă.