Neurochirurg de la INN, revenit de la Spitalul Universitar din Viena
Timp de o lună, Igor Antoci, medic neurochirurg în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” a participat la o stagiere observațională în clinica neurochirurgicală din AKH– Spitalul General din Viena, Austria.
Mai exact, unul dintre cele mai mari spitale din Europa. AKH Viena are 26 de clinici universitare, 64 de săli de operaţie, 15 departamente de Terapie intensivă, 1.922 de paturi, 1.400 de medici şi circa 3.000 de asistenţi medicali.
Acesta a câștigat o bursă oferită de Open Medical Institute – American Austrian Foundation. Mentorul său la AKH a fost profesorul universitar, neurochirurgul austriac cu renume mondial, Karl Rossler. Așadar, timp de o lună, tânărul neurochirurg moldovean a făcut parte, la propriu, din echipa lui Karl Rossler, încadrându-se în activitățile zilnice ale renumitului neurochirurg austriac.
Cu permisiunea și sub egida acestuia, medicul din Republica Moldova a asistat la intervențiile neurochirurgicale realizate în cadrul clinicii.
Igor Antoci a asistat, alături de Karl Rossler la un spectru larg de intervenții neurochirurgicale, unele fiind foarte complicate, spre exemplu, chirurgia epilepsiei – hemisferictomie cerebrală.
La AKH, așa tipuri de intervenții se efectuează anual în număr de 3-4, fapt ce le face să fie unicale.
Potrivit lui, ceea ce i-a atras atenția a fost faptul că în clinica neurochirurgicală din AKH se folosește IRM intraoperator și funcțional, chirurgia stereotactică – Gamma-Knife, care este o metodă unică ce furnizează fascicule de radiație Gamma către țintele tumorale intracerebrale. Aceasta fiind o metodă noninvazivă care permite tratarea cu success a tumorilor de dimensiuni mici, fără implicare chirurgicală.
La fel, folosirea exoscopului – Orbeye. Un utilaj care este o alternativă a microscopului.
„Am rămas impresionat de medicina austriacă și de profesionalismul nerochirurgilor de acolo, la fel, de modul cum m-au primit în echipă, fiind deschiși de a împărți cu mine metodele lor de lucru,” a declarat dr. Antoci.
De asemenea, tânărul neurochirurg a adus mulțumiri Open Medical Institute – American Austrian Foundation pentru oportunitățile oferite tinerilor specialiști în medicină, din întreaga lume și nemijlocit, profesorului neurochirurg Grigore Zapuhlîh, care, ani de-a rândul susține și oferă posibilitatea tinerilor specialiști din cadrul INN să participle la multiple stagieri internaționale.
La fel, sub conducerea științifică a profesorului Grigore Zapuhlîh, în acest an, neurochirurgul, a înaintat tema pentru teza de doctor: „Valoarea neuronavigației în managementul leziunilor intracerebrale”.