Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Zece ani de activitate a Centrului de somnologie INN „Diomid Gherman”

De ziua Mondială a Somnului (17 martie 2023) Catedra de fiziologie a omului și biofizică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Centrul Republican de Somnologie din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” a organizat Conferința științifico-practică consacrată problemelor medicale dar și tangențiale celor medicale privind dereglările de somn.

Conferința a fost deschisă cu un cuvânt de salut și prezentare a evenimentului de către Directorul Medical al INN „Diomid Gherman”, Doctorul în Științe Medicale, vertebroneurologul Octavian Misic.

Profesori și conferențiari universitari, practicieni, psihologi, medici de familie, neurologi, pediatri, cardiologi și reprezentanți ai Poliției Rutiere s-au întrunit în cadrul conferinței științifico-practice.

Ziua Mondială a Somnului este marcată anual la inițiativa Societății Mondiale a Somnului. Sloganul ediției a XVI-a  este „Somnul este esenţial pentru sănătate” (”Sleep is Essential for Health”).

Centrul de Somnologie este o subdiviziune funcţională a Instituţiei Medico-Sanitare Publice, Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, care a fost lansat pe data de 20 decembrie 2013 prin ordinul Minesterului Sănătății.

Centrul este fondat în baza subdiviziunilor INN: Cabinetul consultativ specializat de electroencefalografie și polisomnografie al policlinicii; Laboratorul de Neurologie Funcţională; Centrul Naţional de Cefalee şi Tulburări vegetative; Secţia spitalicească de Cefalee şi Tulburări Vegetative.

Centrul activează în strânsă colaborare cu catedra Fiziologia Omului şi Biofizică și Catedra Neurologie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie ” Nicolae Testemiţanu, precum și cu mai multe laboratoare științifice din cadrul instituțiilor medicale din Republica Moldova, precum și de după hotarele ei.

Echipa centrului este formata din: MOLDOVANU Ion, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale; VOVC Victor, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale; ODOBESCU Stela, doctor habilitat în științe medicale; ROTARU Lilia, doctor în medicină; LUPUȘOR Adrian, medic neurolog.


Scopul centrului este profilaxia, diagnosticul și tratament tulburărilor somnului, precum și realizarea cercetărilor ştiinţifice în cadrul diferitor proiecte şi studii naţionale şi internaţionale.

Serviciile prestate de Centru:

Consultația și evaluarea clinică a medicului neurolog cu specializare în domeniul medicinei somnului;

Interpretări chestionare (pentru aprecierea gradului de somnolență, calitatea somnului, screening-ul  tulburărilor de respirație în somn etc.);

Poligrafie cardiorespiratorie ambulatorie;

Titrare în staționar (ajustarea presiunei pozitive continuă în căile aeriene cu ajutorul aparatului CPAP/BiPAP  pentru tratamentul SAOS);

Titrare ambulatorie automată (ajustarea presiunii pozitive continuă în căile aeriene în mod automat, prin intermediul AutoCPAP);

Polisomnografie (în staționar);

MSLT (Multiple Sleep Latency Test)  – testul de adormire multiplă;

MWT (Maintenance of Wakefulness Test) – testul de menținere a vigilenței;

”Split-night study” – ½ de noapte se diagnostică pacientul prin PG sau PSG, iar a doua jumătate de noapte, dacă sunt indicații, se ajustează tratamentul cu CPAP.

Menționăm că pe parcursul a 10 ani de activitate, în Centrul de Somnologie de la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie au fost efectuate 4000 de consultații, din care 2500 la insomnii.