Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

La 9 ore de la debutul AVC-ului, trombextracția efectuată la INN i-a salvat viața unei paciente de la Fălești

Echipa neuroendovasculară din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, a oferit o nouă șansă la viață unei paciente în vârstă de 53 de ani de la Fălești, care a suferit accident vascular ischemic.

Aceasta a fost supusă de urgență unei metode minim invazive de tratament prin revascularizarea vasului cerebral, utilizând metoda trombectomiei mecanice prin extragerea cheagului de sânge din artera cerebrală medie.

Pacienta, care a ajuns la INN la 9 ore de la debutul accidentului vascular ischemic (procedură aplicată conform protocoalelor internaționale în maximum 6 ore de la apariția simptomelor), ar fi avut şanse minime de supraviețuire și reabilitare dacă la INN nu s-ar fi practicat metoda minim invazivă de tratament a AVC-urilor ischemice, utilizând angiograful de ultimă generație.

La fel, datorită echipei neuroendovasculare formată din specialiști care sunt mereu în continuă dezvoltare și care implimentează în INN practici operatorii moderne învățate în clinicile europene la care merg la stagieri, ducând o ajustare continuă cu cerințele mondiale de diagnostic și tratamentul bolilor cerebrovasculare.

Poză: Neurochirurgii endovasculari dr. Ion Preguza și dr. Tudor Costru

Dat fiind faptul că de la debutul AVC-ului au trecut mai mult decât cele 6 ore stabilite protocolar, cu certitudine putem afirma că această pacientă a primit o nouă șansă la viață.

Femeia a fost adusă la INN tocmai de la 160 km, de la spitalul Raional Fălești, unde fusese internată la două ore de la debutul simptomelor.

Trebuie să recunoaștem că un pacient care locuiește la așa o distanță de Chișinău, se încadrează extrem de rar în fereastra terapeutică.

Datorită unei colaborări eficiente între cele două instituții medicale și bineînțeles rapidității și profesionalismului personalului medical din cadrul serviciului urgent AVIASAN, pacienta a fost transferată la INN, unde deja era așteptată de către echipa neuroendovasculară.

La internare, aceasta prezenta asimetrie facială pe stânga, limitarea câmpului de vedere, lipsa vorbirii și lipsa mișcărilor în membrele stângi.

Fiind consultată atât de către neurologi cât și de neurochirurgi, în urma efectuării CT-ului cerebral nativ și cu contrast, Angio CT-ului, cât și CT-perfuzie, investigații ce au confirmat un AVC ischemic cauzat de un tromb masiv în artera cerebrală medie, cât și indicațiile de revascularizare, a fost luată decizia de a se efectua trombectomia mecanică în mod urgent.

Intervenţia, care a durat aproximativ 2 ore jumătate, a fost efectuată cu succes în sala de operații neuroendovasculare a INN de către o echipă formată din șeful blocului operator, dr. Neurochirurg Ion Preguza, dr. neurochirurg Tudor Costru și dr. anesteziolog Alexandru Balan.

Trombul a fost extras mecanic cu ajutorul unui stent special, astfel, spre finalul intervenției vasele cerebrale au fost revasculrizate complet cu un scor mTICI3.

Imagini preoperatorii și postoperatorii ce denotă revascularizarea completă a creierului.

Imaginea 1: preoperator; Imaginea 2: postoperator;

După procedură, pacienta prezinta o dinamică ușor pozitivă, prin reapariția parțială a vorbirii și îmbunătățirea vederii. Aceasta și-a continuat tratamentul în secția Reanimare, timp de 6 zile, sub monitorizarea constantă a neuroreanimatologilor.

Ulterior, prezentând progrese postoperatorii, pacienta a fost transferată în secția Neurochirurgie Endovasculară a INN, unde, pe lângă monitorizarea neurochirurgilor endovasculari care au și efectuat intervenția (Ion Preguza și Tudor Costru), cu ea a început să lucreze și kinetoterapeutul (Mihai Arhip) prin realizarea tacticii de tratament conservativ complex, ca la 10 zile distanță, pacienta să prezinte rezultate evolutiv favorbile precum regresia dereglărilor de vorbire, reapariția mișcărilor în piciorul stâng și sensibilitate în mână.

Poză: Pacienta, alături de kinetoterapeutul Mihai Arhip

Au urmat încă două săptămâni de reabilitare care au implicat muncă asiduă cu pacienta în secția Neurorecuperare a INN. Acolo unde șefa secției, dr. neurolog Angela Feodorovici, împreună cu kinetoterapeutul Leonid Perjesco și întreaga echipă a secției au depus eforturi maxime întru reabilitarea deficitului motor ce îl prezenta pacienta, prin kinetoterapie, terapie ocupaţională, logopedie, psihoterapie, tratament medicamentos, fizioterapie, etc.

 Poza 1: Pacienta, alături de echipa medicală din secția Neurorecuperare; Poza 2: Pacienta cu kinetoterapeutul Leonid Perjesco.

La exact o lună de la internare, după 30 de zile de muncă în echipă și aplicarea tuturor tacticelor de tratament și reabilitare de ultimă generație, în cadrul INN, pacienta a fost externată cu recuperarea practic în totalitate a mișcărilor în membre și cu restabilirea totală a vorbirii și vederii, urmând să continue tratamentul medicamentos acasă.

             Poză: Pacienta, alături de neurochirurgii endovasculari Ion Preguza și Tudor Costru.

Pe noi, asemenea cazuri nu ne fac decât să înțelegem că astăzi, chirurgia endovasculară s-a impus ca un miracol în întreaga lume.

Inclusiv și în Institutul de Neurologie și Neurochirurgie se efectuiază un spectru larg de intervenții endovasculare atât în mod urgent cât și planic, ca rezultat fiind salvate multe vieți, dar și calitatea acestora.

Menționăm că INN are o echipă antrenată în alertă 24 ore 7/7, pentru a acorda asistență medicală performantă pacienților cu AVC ischemic acut.
Semnele de AVC ischemic acut sunt: amorțeală și slăbiciune în mână/picior, asimetria feței, dereglări de vorbire, dezorientarea temporospațială, schimbarea vocii, dificultate de a vedea cu unul sau ambii ochi etc.

Îndemnăm toți pacienții care prezintă simptome ale unui AVC să se adreseze cât mai curând la INN pentru a putea beneficia de tratament performant.