Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Încă o viață salvată la INN: Istoria de succes a unui pacient cu macroadenom hipofizar recidivant

Neurochirurgii Vladimir Dolghi și Nicu Rîbac au realizat cu succes o operație complexă pentru un macroadenom hipofizar recidivant secretor de ACTH, astfel oferind o nouă șansă la viață unui pacient în vârstă de 49 de ani din Căușeni.

Pacientul, Tucanov Pavel, în vârstă de 49 de ani, a fost diagnosticat cu un macroadenom hipofizar cu secreție de ACTH acum 13 ani ani și a suferit o intervenție chirurgicală inițială în 2011. Cu toate acestea, tumora a recidivat, generând complicații severe care au necesitat o a doua intervenție chirurgicală. Acesta a fost examinat prin IRM cerebral cu contrast, unde și s-a depistat macroadenomul hipofizar recidivant și internat în clinica neurochirurgie a INN.

Astfel, intervenția de înlăturare a tumorii hipofizare a fost efectuată prin abord transnazal endoscopic asistat, ceea ce a permis o vizualizare detaliată a structurilor anatomice și a permis o înlăturare sigură și eficientă a tumorii, cu reducerea riscurilor intraoperatorii.

Operația a fost efectuată de o echipă condusă de către directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie Vladimir Dolghi, dr. neurochirurg Nicu Rîbac, dr. anesteziolog Alexandru Anghel, asistenta de operații Ecaterina Racu și asistenta anesteziolog Ina Haritonov.

Folosind cele mai recente tehnici chirurgicale și ghidându-se de cele mai avansate tehnologii de imagistică medicală, neurochirurgii au reușit să îndepărteze cu succes tumora, minimizând riscurile asociate intervenției chirurgicale și maximizând șansele de recuperare a pacientului.

Intervenția chirurgicală a reprezentat o provocare majoră din cauza dimensiunii și localizării tumorii, dar abordarea meticuloasă și coordonarea strânsă între membrii echipei medicale au condus la rezultate pozitive. Operația a fost un succes și s-a încheiat fără complicații.

Dr. neurochirurg Vladimir Dolghi a declarat: „Suntem încântați de rezultatul acestei intervenții chirurgicale. Tratarea unui macroadenom hipofizar recidivant secretor de ACTH necesită o abordare precisă și multidisciplinară. Suntem mândri că putem oferi pacienților noștri cea mai bună îngrijire posibilă.”

Pacientul s-a recuperat și a fost externat în șase zile postoperator, iar progresul său este monitorizat îndeaproape de către echipa medicală.

Acesta și-a exprimat recunoștința profundă pentru eforturile și dedicarea întregii echipe medicale în asigurarea succesului intervenției chirurgicale și în îngrijirea pacientului pe parcursul procesului de recuperare.

„Am dat jos 10 kg în 10 zile. Pofta de mâncare s-a normalizat, setea de apă exagerată a dispărut, durerile de cap insuportabile au dispărut. Mulțumesc foarte mult domnilor doctori Vladimir Dolghi și Nicu Rîbac care au stat la capul meu și m-au operat. Au făcut un lucru minunat pentru mine iar eu mă simt foarte bine,” ne-a declarat pacientul.

Această reușită impresionantă subliniază angajamentul continuu al echipei medicale de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie de a oferi îngrijire de înaltă calitate și soluții inovatoare pentru pacienți.