Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Grigore Zapuhlîh, 40 de ani dedicați NEUROCHIRURGIEI

40 de ani dedicați neurochirurgiei…

Ascendent din generații de medici, a salvat mii de vieţi şi continuă în fiecare zi să lupte pentru şansele de supravieţuire ale bolnavilor ajunşi în situaţii critice.

Excelentele rezultate obținute postoperator îl situează astăzi, la 40 de ani de experiență, în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume.

Sunt cuvinte ce îl caracterizează pe neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, el fiind cel care a adus microneurochirurgia în Republica Moldova.

În perioada studenției pentru el neurochirurgia ținea de domeniul cosmosului, absolut rupt de cele pământești, mai târziu, când a văzut și citit inscripția în sala de reanimare a spitalului nr.3, unde avea prelegeri, că „pacientul va trăi”, a trecut printr-un moment cutremurător, dar a decis – cu orice preț trebuie să devină chirurg. A mers mereu înainte cu deviza „Totul începe de la temelie, iar temelia sunt oamenii.”

Astăzi, după 40 de ani, îi ajunge o fracțiune de secundă ca să măsoare de șapte ori și odată să taie. Și își dă seama foarte bine, că mai bine să nu faci ceva decât să faci și să-ți pară rău. Mai bine să te oprești. Iată ce le spune astăzi tinerilor. „E foarte  important să iubești ceea ce faci.”

Întreaga sa activitate de medic s-a axat pe modernizarea neurochirurgiei autohtone. S-a impus ca neurochirurg, efectuând multiple operații în premieră pentru Republica Moldova.

A efectuat mii de intervenții chirurgicale ale sistemului nervos în rezultatul cărora au fost salvate vieţile mai multor pacienţi cu diagnostice grave.

El este cel care în premieră pentru Moldova, a realizat intervenţia pe creier fără anestezie generală , iar această reuşită reprezintă un mare progres pentru medicina națională.

După mai bine de un sfert de secol petrecut cu bisturiul în mână, Grigore Zapuhlîh spune că un specialist bun trebuie să fie mai întâi de toate un om empatic, care să pună pacientul mai presus de toate.

Pe lângă miile de vieți salvate, pe lângă sutele de oameni care îi poartă recunoștința, Grigore Zapuhlîh se arată convins că întreaga soartă i-a fost marcată ei, pacienții săi.

Din anul 2015, când a venit la conducerea Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, în care muncise deja aproape 40 de ani, continuă să trăiască cu grijile și năzuințele lor, celor care constituie colectivul INN.

În fiecare zi trăită, împreună, salvează  vieți omenești, îmbunătățesc starea de sănătate a multor oameni, caută și găsesc ceva nou, pentru a fi mereu buni.

Pentru Institutul de Neurologie și Neurochirurgiem Grigore Zapuhlîh a făcut mai multe decât și-ar fi imaginat că îi stă în puteri, însă abia cum trăiește cel mai mare vis al său ca și manager. Este vorba de construirea Centrului Republican Cerebro-Vascular.

 

Grigore Zapuhlîh este mereu în așteptarea unui miracol în neurochirurgie.

Profesorul  își exprimă siguranța că tinerilor de azi, foarte bine pregătiți le va aparține descoperirea miracolului în așteptarea căruia este el de ani de zile. Se arată convins că cu timpul neurochirurgia modernă de azi va fi înlocuită cu roboți iar chirurgul va fi aidoma unui copil  care la calculator va conduce robotul ce va efectua transplant de cord, transplant de articulații. Va fi o altă etapă în care speră să își vadă în curând locul iar acest miracol să se producă datorită generațiilor noi de medici în care, inclusiv el, depune suflet și tot ce are mai bun pentru a-i face la fel de buni ca el.

Anume acești tineri îl numesc „Tutorele multor generații de rezidenți neurochirurgi ai USMF.”

„Profesorul Grigore Zapuhlîh este o persoană unică, cu forțe motrice inepuizabile. A fost cel care a făcut revoluția în neurochirurgia Republicii Moldova, aducând-o a fi recunoscută pe plan mondial.  Este tutorele tuturor generațiilor de rezidenți neurochirurgi ai USMF, inclusiv al meu. Este cel ce mi-a inspirat dragostea față de neurochirurgie și ma ghidat continuu spre perfecționare și ascensiune profesională. Un lider desăvârșit care insuflă încredere, curaj și profesionalism,” așa îl descrie astăzi, Ion Preguza, șeful secției Bloc Operații din cadrul INN.

Metodele de predare și tehnicile operatorii pe care le-a însușit profesorul Grigore Zapuhlîh în multiplele stagii peste hotare USA, Japonia, Germania, Canada, Turcia, Olanda etc au fost implimentate și în viața cotidiană a catedrei de neurochirurgie și INN, astfel nivelul neurochirurgiei din Republica Moldova a ajuns competitiv pe plan european și chiar mondial.

Fiind un împătimit al tehnologiilor de ultimă generație cu suportul și participarea nemijlocită a dumnealui, sălile de operații din INN au fost dotate cu microscoape neurochirurgicale moderne, sistem de neuronavigare intraoperatorie, sistem de fluoroscopie intraoperatorie, aspirator ultrasonor și sistem de monitoring intraoperator. Mai mult, fiind în funcția de director al INN, a făcut posibilă apariția unei săli noi de operație hibrid, dotată cu un angiograf , astfel fiind creat serviciul neurochirurgie endovasculară.

Ei sunt oamenii cu care petrece, la propriu, mai mult timp decât cu familia, acasă, contribuind împreună la salvarea vieților omenești.

Vicedirectorul medical al INN, medicul neurolog Octavian Misic consideră că sub conducerea profesorului Zapuhlîh, catedra de neurochirurgie, fondată de acesta, „ reflectă o activitate fructuoasă cu lărgirea spectrului de intervenții neurochirurgicale, cu dotarea bazei tehnico-materiale iar în ultimii 21 de ani de la fondarea catedrei se observă dinamica pozitivă a neurochirurgiei în țara noastră. Ca director al INN, acesta îl descrie ca fiind foarte insistent, cu o dorință enormă de a face cât mai multe pentru institut, ceea ce în final se va solda cu dezvoltarea benefică a spitalului.”

Oxana Gheceva, șeful secției Reanimare din cadrul INN: „Valoare, integritate, profesionalism, toate sunt despre el, profesorul Zapuhlîh, iar consolidarea colectivului și promovarea insistentă a inovațiilor tehnologice neurochirurgicale sunt criteriile ce-l caracterizează pe directorul Grigore Zapuhlîh totalmente.”

Este probabil cel mai cunoscut neurochirurg din Republica Moldova, sunt cuvintele lui Vasile Galearschi, conferențiar universitar la catedra Neurochirurgie, doctor în științe medicale.

Potrivit conferențiarului Galearschi, „Neurochirurgul Zapuhlîh a reușit să facă operații neurochirurgicale din cele mai complexe și să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume. Aceste rezultate se datorează unei tehnici operatorii bine pusă la punct, precum și faptului că a introdus în arsenalul sălii de operație din Republica Moldova microscopul operator.

Excelentele rezultatele obținute postoperator îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume.”

Întotdeauna spune că a avut marele noroc să se afle alături de niște oameni, care în perioada sa de creștere, l-au modelat, l-au format, i-au șlefuit până aproape de desăvârșire calitățile și la rândul său instruiește și educă tineri pentru a forma acest ciclu firesc pe care se ține lumea.

„Adevărul este unul, numai munca de calitate te poate salva în toate situațiile. Adică sa fii bun în specialitate, dar foarte bun, e foarte important. Foarte important mai e să iubești ceea ce faci,” Grigore Zapuhlîh.

Grigore Zapuhlîh împreună cu conferențiarul Vasile Rață, șeful Disciplinei de Neurochirurgie a USMF „Nicolae Testemițanu” după examenul de Licență, 1983

Grigore Zapuhlîh cu colegii din Secția Neurochirurgie N2 a Filialei de Neurologie a Spitalului Clinic Republican (actualmente Institutul de Neurologie și Neurochirurgie ), 1982