Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Medici din cadrul INN, la Conferința de Neuroștiințe Moderne “Boala Parkinson & Alte Tulburări de Mișcare”

În perioada 6-8 aprilie, la Iași a avut loc unul dintre evenimentele majore ale neurologiei și neurochirurgiei românești, atât prin aria științifică acoperită cât și prin participare.

Și la ediția din acest an, ca și la edițiile precedente, a fost marcată , sărbătorită anual pe data de , cu scopul creşterii nivelului de informare în ceea ce priveşte maladia Parkinson şi al impactului acesteia asupra individului, familiei şi societăţii.

În cadrul celei de a IV-a ediții au participat experți din România, Republica Moldova dar și alte țări europene, precum și din rândul pacienților cu Boala Parkinson, care și-au împărtășit cu generozitate din propria lor experiență.

În calitate de lectori invitați la eveniment, din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie “Diomid Gherman” au fost Profesorul Universitar, dr. Neurolog Mihai Gavriliuc, Profesorul Universitar, dr. Neurochirug Valeri Matcovschi, Profesorul Universitar, dr. Neurolog Vitalie Lisnic, Conferențiarul Universitar, dr. Neurolog Lilia Rotaru, Șef lucrări, dr. Neurolog Oxana Grosu, Dr. Neurolog Olga Gavriliuc, Dr. Neurochirurg Nicu Rîbac.

al acestei manifestări științifice a fost acela de a îmbunătăți competența și performanța publicului țintă prin furnizarea de conținut educațional de ultimă oră din domeniul neurologiei, neurochirurgiei, al bolii Parkinson precum și al tulburărilor de mișcare, prezentând cele mai noi progrese în terapiile actuale și cercetarea clinică.
Potrivit participanților la conferință, din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie “Diomid Gherman”, temele de dezbateri, locația, calitatea lucrărilor prezentate, precum și efortul comun al organizatorilor au făcut ca ediția din acest an a Conferinței Naționale de Neuroștiințe Moderne “Boala Parkinson & Alte Tulburări de Mișcare” să fie nu doar un succes, ci și un eveniment cu adevărat memorabil.

De asemenea, pentru ei toți, acest eveniment a fost o nouă ocazie bună pentru amintiri frumoase, noi legături naționale și internaționale, un moment bun și un prilej optim pentru schimbul de cunoștințe, pentru a genera noi idei, concepte, strategii și abilități practice în neurologie și neurochirurgie la nivel național și internațional, în beneficiul pacienților.

Speakerii Invitați prezenți la această manifestare științifică au încercat prin lucrările susținute, abordarea următoarelor subiecte de discuții:

– Simptomele non-motorii și diagnosticul pre-motor al Bolii Parkinson;
– Manifestări nocturne în Boala Parkinson;
– Terapii neurotrofice în Boala Parkinson;
– Spectrul tulburărilor non-motorii în Boala Parkinson (Tulburările cognitive; Durerea; Fatigabilitatea; Tulburările de somn; Anxietatea și depresia; Tulburări gastrointestinale; Psihoza; Tulburările urinare; Tulburări vizuale; Disautonomia);
– Tratamentultul tulburărilor non-motorii în Boala Parkinson;
– Neurochirurgia: Pro & Contra în Boala Parkinson (Tratamentul în Boala Parkinson avansată);
– Comunicarea medic – pacient în boala Parkinson: Ce ar trebui să știm și ce este de făcut?;
– Recomandări pentru aparținătorii pacientului cu Boală Parkinson;
– Dieta pacientului cu Boală Parkinson;
– Exerciții de logopedie în Boala Parkinson;
– Tratamentul prin kinetoterapie în Boala Parkinson;
– Sfaturi pentru aparținătorii pacientului cu Boală Parkinson;
– Drepturile și obligațiile pacienților cu Boală Parkinson;
– Varia legată de tulburări de mișcare și terapii non-farmacologice;
– Boala Parkinson și COVID-19.