Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Neurochirurg moldovean, întors din Brazilia. Rio de Janeiro i-a oferit o ocazie unicală

Recent, la Rio de Janeiro, „orașul tuturor posibilităților”, tocmai în Brazilia, a avut loc Congresul Mondial Neurovascular 2023 (WLNC).

Fiind una dintre cele mai mari conferințe din lume, dedicată neurointervenției, WLNC a atras mulți experți în domeniu.

Printre multiplii experți mondiali de top în domeniul neurointervenției, pentru a face schimb de idei și a-și îmbogăți experiența cu inovații din lumea neurochirurgiei vasculare, la Rio a mers și șeful blocului de operatii al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Ion Preguza.

Uimitoarea experiență a durat patru zile.

Prima zi a fost dedicată tratamentului intervențional al AVC-ului ischemic acut, tratament implimentat în Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din 2019.

Accentul a fost pus pe ultimile tehnici de revascularizare și pe ultimile studii în domeniu pentru a îmbunătați metodele de tratament.

Următoarele trei zile au fost dedicate patologiilor neurovasculare precum malformații arterovenoase, fistule și anevrisme cerebrale.

În timpul congresului, echipe de neurochirurgi vasculari cu renume internațional din China, Statele Unite, Brazilia, Argentina, Turcia, Canada și multe alte țări, au prezentat peste 20 de cazuri complexe, în direct, din sălile de operații, fiind asigurată transmisiunea live în sala de conferințe unde avea loc congresul, acestea fiind analizate și discutate amănunțit de zeci de doctori.

Toate aceste intervenții au fost conduse de profesori de talie internațională.

Întors acasă cu un mare entuziasm de la Rio de Janeiro, neurochirurgul Ion Preguza ne mărturisește că lumea neurointervenției s-a dovedit a fi un domeniu foarte dinamic care an de an crește prin noi studii de referință și dispozitive de ultimă generație care apar tot mai des, având scopul de a trata pacienții cu o eficacitate și rapiditate mai mare.

WLNC i-a oferit, spune el, ocazia unicală de care avea nevoie, pentru a cunoaște profesori din întreaga lume care s-au împărțit cu ceilalți participanții cu tehnicile lor operatorii.

Cunoștințele acumulate în cadrul congresului, Ion Preguza urmează să le implementeze în practică în tratamentul pacienților ajunși la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău.

Participarea la această conferință, potrivit tânărului neurochirurg, deschide noi perspective și posibilități de tratatment prin actualizarea ultimelor metode și tehnici endovasculare de tratament, oferite pacienților din Republica Moldova, această vizită având o extremă utilitate.

Menționăm că în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, începând cu anul 2019, când a fost dată în exploatare sala de angiografie, se efectuează un spectru larg de intervenții endovasculare, ca rezultat fiind salvate multe vieți, dar și calitatea acestora.

Echipa neuroendovasculară din cadrul INN utilizează două angiografe ultra-moderne, de ultimă generație, care au capacitatea de a produce imagini de cea mai înaltă calitate pentru a evalua și trata tulburările cerebro-vasculare.

Astfel, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” vine să ofere soluții complexe pentru pacienți, oferind tratament performant în baza poliței de asigurare CNAM.

Menționăm că echipa INN este mobilizată și este în alertă continuă 24/24 șapte zile din șapte, pentru a acorda asistență medicală performantă.

Foto: Dr. Ion Preguza cu Demetrius Lopes, neurochirurg vascular din SUA, unul dintre tutorii conferinței, datorită cărui a fost posibilă și participarea la Congres a moldoveanului Ion Preguza, prin acordarea unui grant din partea acestuia.

Foto: Charbel Mounayer, „tatăl” abordului transvenos de embolizare a malformațiilor cerebrale.

Foto: Dr. Ion Preguza alături de Prof. Jacques Moret, unul dintre cei care au revoluționat tratamentul endovascular al anevrismelor și malformațiilor cerebrale.

Foto: Dr. Ion Preguza împreună cu șeful departamentului neurovascular al Spitalului Universitar din Basel, Elveția, Prof. Dr. med. Marios-Nikos Psychogios.