Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

O nouă șansă la viață pentru o pacientă cu un meningiom gigant

Tumorile cerebrale reprezintă mase de țesut cu caracter benign sau malign cu dezvoltare intracraniană sau la nivelul învelișurilor creierului (tumori meningeale).

Astăzi, neurochirurgia s-a impus ca un miracol în întreaga lume. În IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, se efectuează un spectru larg de intervenții neurochirurgicale, ca rezultat fiind salvate multe vieți, dar și calitatea acestora.

O nouă șansă la viață, datorită neurochirurgilor de la INN, a primit și doamna Maria în vârstă de 55 de ani din satul Baurci, raionul Căușeni.

De mai bine de jumătate de an, femeia acuza dureri de cap, în ultimele două luni durerile s-au intensificat și pacienta a început să administreze diverse preparate pentru a diminua durerile severe.

Acum două săptămâni, aflându-se la serviciu, femeia a suferit o criză hipertensivă însoțită de pierderi de memorie, amețeli, greață, dureri insurportabile de cap în regiunea frontală, dereglări oculare, prin scăderea acuității vizuale și alterarea mișcărilor oculare.

DACĂ AVEȚI ASTFEL DE SIMPTOME, AR TREBUI SĂ CONSULTAȚI DE URGENȚĂ MEDICUL NEUROLOG SAU NEUROCHIRURG PENTRU A STABILI CARE ESTE CAUZA ACESTORA

Astfel, femeia a ajuns la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”.

În urma investigării de urgență a pacientei prin intermediul Tomografiei Computerizate (CT) și Rezonanței Magnetice Nucleare (IRM), pacienta a fost diagnosticată cu tumoare cerebrală de tip meningiom gigant, localizată în regiunea frontală.

Șeful secției Neurochirurge Endovasculară a INN, conferențiarul Vladimir Parpauț, împreună cu dr. Neurochirurg Artur Cauia, dr. Neurochirurg rezident Alexandru Ghilețchii și dr. Anesteziolog Victor Periev, timp de câteva ore bune au luptat pentru salvarea vieții acestei paciente, intervenția chirurgicală finisându-se cu succes. (Ablația microchirurgicală a meningiomului rinolfactor prin craniotomie bifrontală).

Pacienta și-a revenit din anestezie fără deficit neurologic, imediat după intervenție a prezentat dinamică pozitivă cu ameliorarea tuturor simptomelor persistente preoperator și a fost externată la 7 zile după intervenție.

Astfel, datorită posibilității de a investiga, diagnostica și efectua intervenția în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, INN se poziționează ca un Centru de Boli Cerebro-Vasculare care oferă tot spectrul de tratament neurologic și neurochirurgical în baza poliței de asigurare CNAM.

Menționăm că echipa INN este mobilizată și este în alertă continuă 24/24 șapte zile din șapte, pentru a acorda asistență medicală performantă.