Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

A 30-a operație de trombextracție, la Centrul Național de Neurochirurgie Endovasculară al INN

Pe 1 martie 2022,  în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, la inițiativa și cu depunerea unei considerabile sârguințe și eforturi majore a profesorului Grigore Zapuhlîh, în același timp directorul INN, a fost creat Centrul Național de Neurochirurgie Endovasculară al IMSP INN.

Institutul de Neurologie și Neurochirurgie duce o ajustare continuă cu cerințele mondiale de diagnostic și tratamentul bolilor. Având în vedere creșterea atât la nivel local cât și la nivel mondial a pacienților cu patologii vasculare precum AVC-uri ischemice acute, malformații artereovenoase, anevrisme cerebrale, stenoze de vase carotide și vertebrale cât și tendința actuală la nivel mondial de a schimba tratamentul acestor pacienți prin metode minim invazive pentru organism, adică metode endovasculare, a luat viață Centrul Național de Neurochirurgie Endovasculară, șeful căruia este dr. neurochirurg endovascular Ion Preguza.

Acesta își propune să fie o structură care înglobează în sine tot spectrul de specialiști necesari pentru tratamentul celor mai complexe maladii neurovasculare cum ar fi, medic neurochirurg endovascular, medic anesteziolog, medic neurolog, asistente de anestezie și de operație, kinetoterapeuți, etc.

Astfel, prin crearea unui centru specific, pentru prima dată în Republica Moldova, pacienții vor avea posibilitaea să fie deserviți de o echipă multidisciplinară care acționează convergent pentru a trata performant maladiile sus menționate.

Necesitatea de creare a unui Centru Național de Neurochirurgie Endovasculară a apărut mulți ani în urmă, conform direcțiilor de dezvoltare a managementului internațional și Protocoalelor Naționale.

Astăzi, chirurgia endovasculară s-a impus ca un miracol în întreaga lume în tratamentul pacienților cu Accidente Vasculare Cerebrale, fiind factor de invalidizare a membrilor societății. În IMSP INN, se efectuiază atât tromboliza medicamentoasă, dar des este necesară intervenția de trombectomie, ca rezultat fiind salvate multe vieți, dar și calitatea acestora. La INN au fost efectute multiple operații de acest fel.

Medicii noștri utilizează un angiograf ultra-modern, de ultimă generație, care are capacitatea de a produce imagini de cea mai înaltă calitate pentru a evalua și trata tulburările cerebrovasculare. Acest sistem de angiografie este dotat cu toate aplicațiile clinice necesare asigurării unui diagnostic clinic corect, rapid și precis, cu minimul de doza de radiație pentru pacient și pentru personalul medical.

Astfel, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” vine să ofere soluții complexe pentru pacienți, oferind tratament performant în baza poliței de asigurare CNAM.

Ținem să specificăm că printr-o coincidență,  în ziua deschiderii centrului, la INN  a fost efectuată a 30-a procedură de trombextracție la o pacientă de 65 de ani cu ictus ischemic acut.

      

Menționăm că echipa INN este mobilizată și este în alertă continuă 24/24 șapte zile din șapte, pentru a acorda asistență medicală performantă pacienților cu AVC ischemic acut.

Unul din punctele cheie la acești pacienți este faptul că ei pot fi tratați eficient în primele 24 de ore, de aceasta, pacienții și personalul medical trebuie să fie vigilenți și astfel de pacienți trebuie să fie transportați de urgență la INN.

Semnele de AVC ischemic acut sunt: amorțeală și slăbiciune în mână/picior, asimetria feței, dereglări de vorbire, dezorientarea temporospațială, schimbarea vocii, etc.