Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Șeful Blocului de Operații al INN, Ion Preguza, instruire în neuroradiologie intervențională în Franța

Recent, Șeful Blocului de Operații al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, Ion Preguza, a participat, timp de o săptămână, la o instruire în neuroradiologie intervențională în orașul Montellier din Franța.

Clinica de neuroradiologie intervențională este condusă de profesorul Vincent Costalat, o personalitate cu renume mondial în lumea neuroendovasculară, făcânduse remarcat prin studii de importanță mondială în ceea ce privește tratamentul ictusului ischemic.

Spitalul din Montellier este dotat cu trei săli de angiografie dintre care o sală cu un angiograf monoplan și două dotate cu angiografe biplane, în care sunt efectuate tot spectrul de intervenții neuroendovasculare, precum rombectomii, embolizări de anevrisme, embolizări de malformații artero venoase, fistule durale, angiografii diagnostice și de control.

Anual în clinică sunt efectuate aproximativ 2000 de intervenții, 1000 de ngiografii diagnostice și 1000 de intervenții curative, aproximativ 400 de trombectomii, 400 de embolizări de anevrisme, 150 e stentări carotidiene și aproximativ 75 de embolizări de malformații arterovenoase și fistule durale.

Din principiile generale desprinse din clinica din Montellier, aduse și implimentate în Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău se numără învățarea de noi tehnici și manipulații oferite pacienților din Republica Moldova, această vizită având o extremă utilitate.