Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Tumorii Cerebrale. Ce este și cum se tratează?

Ziua Mondială a Tumorii Cerebrale este sărbătorită în fiecare an, pe data de 8 iunie. Ea a fost creată în anul 2000, de către German Brain Tumor Association. Acest eveniment are ca scop sensibilizarea opiniei publice despre acest tip de cancer puțin cunoscut și atrage atenția publicului la persoanele care suferă de tumori cerebrale.

Ce este cancerul de creier (cerebral)?

Cancerul cerebral apare atunci când celulele normale din creier se transformă în celule anormale și cresc necontrolat. Există diferite tipuri de cancer cerebral. Unele tipuri cresc foarte încet, pe când altele cresc mult mai repede.

Există tumori benigne, care au un prognostic mult mai favorabil și maligne care sunt mai agresive și necesită un abord multidisciplinar.

Pe măsură ce cancerul cerebral crește, se poate răspândi în părțile normale ale creierului. De asemenea, poate provoca creșterea anormală în dimensiuni. Acestea la rândul lor, pot provoca diverse simptome.

Care sunt aceste simptomele ale unui cancer cerebral?

Adesea, unul dintre primele simptome ale cancerului cerebral este o criză convulsivă. Convulsiile sunt cauzate de o activitate electrică anormală în creier. O criză poate face ca o persoană să:

  • Să aibă brusc probleme de vorbire sau de înțelegere
  • Să se dezorienteze în timp și spațiu
  • Să piardă controlul asupra unui braț sau a unui picior
  • Să leșine (sincopă)
  • Să se încordeze brusc și apoi să aibă mișcări sacadate (tremurătoare) ale brațelor sau picioarelor
  • Să piardă controlul mușchilor întregului corp

Alte simptome ale cancerului cerebral pot include:

  • Dureri de cap, adesea cu greață sau vărsături, mai ales dimineața
  • Schimbări de vedere, cum ar fi vederea dublă sau pierderea vederii
  • Probleme de memorie sau probleme de gândire clară
  • Slăbiciune sau amorțeală la nivelul brațelor sau picioarelor
  • Schimbări de personalitate

Aceste simptome pot fi, de asemenea, cauzate de alte afecțiuni, nu neapărat de tumori cerebrale.

DACĂ AVEȚI ASTFEL DE SIMPTOME, AR TREBUI SĂ CONSULTAȚI MEDICUL DVS DE FAMILIE PENTRU A STABILI CARE ESTE CAUZA ACESTORA.

Institutul de Neurologie și Neurochirurgie poate oferi consultația medicului neurochirurg, specialist în domeniul tumorilor cerebrale. Cazurile care necesită supraveghere în staționar, pot fi gestionate în secția cu specific, la decizia medicului specialist.

Există un test pentru cancerul cerebral?

Da. Medicii folosesc teste de imagistică, cum ar fi scanările prin computer tomografie (CT), care folosește radiații sau rezonanță magnetică nucleară (RMN) care funcționează pe baza de unde electromagnetice, pentru a diagnostica cancerul cerebral. Aceste teste creează imagini detaliate ale creierului dumneavoastră și pot arăta diferite procese tumorale sau creșteri anormale în anumite porțiuni ale acestuia.

După un test de imagistică, medicul dumneavoastră ar putea efectua o biopsie a acestui proces expansiv. În timpul unei biopsii, un medic prelevează o bucățică (mostră) foarte mică de țesut cerebral. După care va fi examinată la microscop pentru a vedea dacă este vorba despre un proces benign sau malign.

Tratamentul potrivit pentru dumneavoastră va depinde foarte mult de tipul de tumoră pe care îl aveți și de cât de repede crește acesta. Tratamentul va depinde, de asemenea, de simptomele dumneavoastră, de vârstă și de alte probleme de sănătate.

Cum se tratează cancerul cerebral?

Diferitele tratamente pot include:

  • Chirurgie – În timpul intervenției chirurgicale, medicii încearcă să îndepărteze cât mai mult din tumoră. Adesea, cancerul cerebral nu poate fi vindecat doar prin intervenție chirurgicală, dar intervenția chirurgicală ar putea reduce simptomele și ajuta oamenii să trăiască mai mult timp. Pe de altă parte, intervenția chirurgicală poate duce, de asemenea, la mai multe simptome sau complicații. Acest lucru se datorează faptului că părți sănătoase ale creierului pot fi deteriorate în timpul operației, acestea fiind afectate de tumoră. Iar cât de mult cancer poate fi îndepărtat depinde de locul în care se află în creier.
  • Radioterapie – Radiațiile ucid celulele canceroase. Oamenii ar putea primi radioterapie după o intervenție chirurgicală sau atunci când intervenția chirurgicală nu este posibilă.
  • Chimioterapie – Chimioterapia este termenul medical pentru medicamentele care ucid celulele canceroase sau le împiedică să crească. Oamenii ar putea primi aceste medicamente în timpul sau după radioterapie pentru a împiedica cancerul să crească, să se răspândească sau să revină.
  • Dispozitiv electric – În unele cazuri, persoanele cu anumite tipuri de cancer cerebral ar putea încerca tratamentul cu un dispozitiv pe care îl poartă pe cap. Dispozitivul creează un tip special de electricitate, care ar putea ajuta la încetinirea creșterii cancerului.

Persoanele cu cancer cerebral primesc, de asemenea, tratament pentru orice simptome pe care le au. De exemplu, oamenii ar putea lua medicamente pentru a controla convulsiile sau pentru a diminua edemul.

Ce se întâmplă după tratament?

După tratament, veți fi verificat din când în când pentru a vedea dacă procesul expansiv revine. Testele de urmărire includ, de obicei, teste prin CT sau RMN. Ar trebui să urmăriți simptomele enumerate mai sus, deoarece faptul că aveți aceste simptome ar putea însemna că tumora recidivează. Neapărat anunțați medicul dumneavoastră dacă aveți orice simptom.

Ce se întâmplă dacă cancerul revine sau se răspândește?

Dacă tumora cerebrală revine sau se răspândește, este posibil să mai aveți parte de o intervenție chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie, în dependență de gravitate, localizarea tumorii sau dimensiunile acesteia.

Ce altceva ar trebui să fac?

Este important să respectați toate instrucțiunile medicului dumneavoastră cu privire la vizite și teste. De asemenea, este important să vorbiți despre orice efecte secundare sau probleme pe care le aveți în timpul tratamentului.

A fi tratat de tumoră cerebrală implică luarea multor decizii, cum ar fi ce tratament să urmați și când.

Întotdeauna întrebați medicul dumneavoastră ce părere aveți despre un anumit tratament. Ori de câte ori vi se oferă un tratament, întrebați:

  • Care sunt beneficiile acestui tratament? Este posibil să mă ajute să trăiesc mai mult? Va reduce sau va preveni simptomele?
  • Care sunt dezavantajele acestui tratament?
  • Există și alte opțiuni în afară de acest tratament?
  • Ce se întâmplă dacă nu urmez acest tratament?

Autor: Medicul neurochirurg, cercetător științific din cadrul INN, Alexandru Andrușca.