Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Caz urgent realizat la INN: Procedurile de trombectomie mecanică prezintă un impact major

Un bărbat de 83 de ani din Chișinău a fost internat în Institutul de Neurologie și Neurochirurgie cu suspecție de ictus.

Rudele au observant că la pacient brusc a apărut slăbiciune în mână și picior, dereglări de vorbire și o stare de dezorientare totală. A fost apelat serviciul 112 și pacientul a fost transportat rapid la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.

După efectuarea tomografiei cerebrale și examinarea neurologică a pacientului a fost confirmat diagnosticul de ictus cerebral cauzat de un tromb masiv în artera carotidă.

Întrucât metoda de dizolvare chimică a trombului a eșuat, a fost alertată echipa de trombectomie mecanică. Pacientul a fost transferat urgent în sala de operații neuroendovasculare.

Trombul a fost extras mecanic cu ajutorul unui stent special (Fig. 1), astfel spre finalul intervenției vasele cerebrale au fost permeabilizate complet (Fig 2).

Fig.1. Imagini intraoperatorii cu trombul extras mecanic din vasul cerebral.

După procedură, pacientul prezintă o dinamică pozitivă prin reapariția mișcărilor în mâna și piciorul drept și continuă tratamentul în cadrul secției de Terapie Intensivă INN.

Fig.2. Imagini preoperatorii (stânga) și postoperatorii (dreapta) ce denotă revascularizarea deplină a creierului.

Procedura a fost efectuată de echipa de medici endovasculari INN ”Diomid Gherman”, Dr. Ion Preguza împreună cu rezidentul neurochirurg Tudor Costru, fiind folosite dispozitive medicale performante de la producătorii de top din domeniu. Întreg costul procedurii este acoperit de către CNAM.

Astfel INN își propune un impact major în tratamentul ictusului ischemic prin efectuarea de rutină a procedurilor de trombectomie mecanică (extragerea trombului din vasul cerebral) având în acest context o echipă antrenată în alertă 24 ore 7/7.

Îndemnăm toți pacienții care prezintă simptome ale unui ictus, precum ar fi: amorțirea feței, brațului sau a piciorului, cel mai adesea pe o parte a corpului, confuzie și dificultate de vorbire, dificultate de a vedea cu unul sau ambii ochi etc., să se adreseze cât mai curând la INN pentru a putea beneficia de tratament performant.