Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

În Institutul de Neurologie si Neurochirurgie ,,Diomid Gherman”, pentru prima dată în Republica Moldova, a fost instalat un dispozitiv de embolizare de tip flow-diverter – FRED-X

In Institutul de Neurologie si Neurochirurgie ,,Diomid Gherman” pentru prima data in Republica Moldova a fost instalat un dispozitiv de embolizare de tip flow-diverter, tip FRED-X.

Intervenţie chirurgicală revoluţionară în Republica Moldova. Pentru prima dată în țara noastră a fost instalat un dispozitiv de tip flow-diverter – FRED-X.

Pacienta este o femeie de 68 de ani care în urmă cu câteva luni a observat apariția unor dereglări oculare, prin scăderea acuității vizuale și alterarea mișcărilor oculare. După efectuarea Tomografiei Computerizate și Rezonanței Magnetice cerebrale, diagnosticul prezumtiv stabilit a fost: Anevrism gigant de arteră carotidă internă. Acest diagnostic a fost confirmat definitiv odată cu efectuarea angiografiei cerebrale diagnostice. După o discuție interdisciplinară medicală, inclusiv cu profesori de peste hotare, a fost decis tratamentul acestui anevrism prin embolizarea acestuia cu un dispozitiv de tip flow-diverter.

Fig 1. Imagini preoperatorii cu anevrismul gigant

Comparativ cu dispozitivele similar, dispozitivul FRED-X asigură o flexibilitate și vizibilitate crescută. Astfel, INN face un nou pas spre acordarea celor mai moderne, sofisticate și sigure metode de tratament pacienților din Republica Moldova.

Aparatul minuscule este produs în străinătate de o companie autorizata, banii fiind alocaţi din fondurile Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Intervenția a fost efectuată în comun cu Dr. Cristian Mihalea, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Universitar Bicêtre din Paris. Dr. Mihalea, care de mai bine de zece ani lucrează în Franţa, a venit în Moldova special pentru această intervenţie.

Fig.2 Echipa chirurgicală la sfârșitul intervenției.

După intervenție, care a durat aproximativ cinci ore, pacienta și-a revenit și a fost externată în deplină sănătate la domiciliu.

Fig.3 Imagini postoperatorii

Directorul INN, Grigore Zapuhlîh, reiterează că Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie este principalul centru din Republica Moldova unde se tratează cei mai mulți pacienți cu așa patologie.