Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Cel mai important Proiect al INN din ultimii 10 ani prinde viață

Pe 23 ianuarie 2023, administrația Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” (INN) în persoana directorului, Grigore Zapuhlîh a avut o întâlnire cu agentul economic câștigător al licitației de construcție a unei anexe a blocului nr. 1 al INN.

În cadrul întrevederii părțile au semnat contractul de antrepriză în baza căruia au demarat lucrările de construcție a unui al treilea bloc al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie.

Acesta va avea o suprafață de peste 2000 m2 și va întruni săli de reanimare și terapie intensivă dotate cu utilaj medical de ultimă generație, secții neurologice și neurochirurgicale, secție consultativă, sală pentru conferințe și sală de studii.

În contextul implementării Proiectului „Construcția anexei Blocului nr.1 (Centrul de Boli Cerebro-Vasculare)” menționăm că acesta este finanțat de către Guvernul Republicii Moldova, din contul bugetului de stat al Republicii Moldova, cu susținerea nemijlocită a ministerului Sănătății.

Având în vedere creșterea atât la nivel local cât și la nivel mondial a incidenței pacienților cu patologii vasculare precum AVC-uri ischemice acute, malformații arteriovenoase, anevrisme cerebrale, stenoze de vase carotide și vertebrale cât și tendința actuală la nivel mondial de a schimba tratamentul acestor pacienți prin metode minim invazive pentru organism, adică metode endovasculare, a luat viață ideea și necesitatea creării Centrului de Boli Cerebro-Vasculare.

Directorul INN, Grigore Zapuhlîh a menționat faptul că acest Centru de Boli Cerebro-Vasculare va fi o premieră pentru Republica Moldova și va contribui semnificativ la reducerea numărului de decese provocate de AVC-uri, care afectează un număr tot mai mare de persoane din întreaga țară.

Acesta își propune să fie o structură care înglobează în sine specialiști ca neurologi, neurochirurgi, neuroradiologi intervenționiști, neuroreanimatologi și neuroreabilitologi.

Menționăm că în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, începând cu anul 2019, când a fost dată în exploatare sala de angiografie, se efectuează un spectru larg de intervenții endovasculare, ca rezultat fiind salvate multe vieți, dar și calitatea acestora.

În cei aproape patru ani, au fost efectuate aproximativ 1000 de proceduri neuroendovasculare ca: angiografii diagnostice, stentări de arteră carotidă și vertebrală, embolizări de anevrisme și malformații arteriovenoase și trombextracții.

Astfel, prin crearea unui centru specializat, pentru prima dată în Republica Moldova, pacienții vor avea posibilitatea să fie deserviți de o echipă multidisciplinară care acționează convergent pentru a trata performant maladiile sus menționate.

Echipa neuroendovasculară din cadrul INN utilizează două angiografe ultra-moderne, de ultimă generație, care au capacitatea de a produce imagini de cea mai înaltă calitate pentru a evalua și trata tulburările cerebro-vasculare. Acest sistem de angiografie este dotat cu toate aplicațiile clinice necesare asigurării unui diagnostic clinic corect, rapid și precis, cu minimul de doza de radiație pentru pacient și pentru personalul medical.

Astfel, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” vine să ofere soluții complexe pentru pacienți, oferind tratament performant în baza poliței de asigurare CNAM.

Menționăm că echipa INN este mobilizată și este în alertă continuă 24/24 șapte zile din șapte, pentru a acorda asistență medicală performantă pacienților cu AVC ischemic acut.

Unul din punctele cheie la acești pacienți este faptul că ei pot fi tratați eficient în primele 24 de ore, de aceasta, pacienții și personalul medical trebuie să fie vigilenți și astfel de pacienți trebuie să fie transportați de urgență la INN.