Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Cele mai notorii nume ale neurochirurgiei mondiale s-au adunat în Africa de Sud pentru a defini viitorul sănătății sistemului nervos

Pentru 10 zile orașul Cape Town a devenit centrul de atracție a descoperirilor și inovațiilor, unde cele mai notorii nume ale neurochirurgiei mondiale s-au adunat pentru a defini viitorul sănătății sistemului nervos.

Acolo, în Africa de Sud, a avut loc Congresul Academiei Mondiale de Neurochirurgie, urmat de al 18-lea Congres al Federației Mondiale de Neurochirurgie.

În călătoria prin universul fascinant al Neurochirurgiei, mii de medici – neurochirurgi din întreaga lume s-au întâlnit pentru a împărtăși rezultatele cercetărilor din
domeniu, rezultatele tratamentului modern multimodal al patologiilor cerebrale si medulare, dar și a defini noi orizonturi.

Deschiderea Congresului, un omagiu adus profesorului Yuha Hernesniemi, Finlanda

Republica Moldova a fost reprezentată de către Academicianul Academiei Mondiale de Neurochirurgie, profesorul Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie.

În mijlocul discuției academice, potrivit profesorului Zapuhlîh, au avut loc dezbateri intense și prezentări uimitoare, ilustrând inovațiile de vârf care transformă stereotipurile vechi în tratamentul pacienților neurooncologici, cu patologii degenerative ale coloanei vertebrale, neurochirurgia pediatrică, cât și cei care suferă de boli cerebrovasculare.

Profesorul Zapuhlîh a prezentat un raport pe cea mai mare scenă a neurochirurgiei mondiale, întitulat „Embolizarea malformaților arteriovenoase în epoca modernă”.

Academicieni – profesori neurochirurgi: Kenan Arnautovici – SUA, Basant Misra – India, Nelson Oyesiku – SUA, Franko Servadei – Italia, Frederick Boop – SUA

Atmosfera vibrantă a congresului a reușit să aducă împreună cei mai versați experți neurochirurgi din toate domeniile specialității, într-un eveniment fascinant
al descoperirii și a evoluției neurochirurgicale, ne mai spune profesorul, recent întors din Africa de Sud.

„Participarea țării noastre la aceste evenimente științifice ne definește locul neurochirurgiei moldovenești, ne plasează în cadrul comunității globale pasionate și motivate să aducă schimbări pozitive în viețile celor afectați de maladiile cerebrale si spinale. Împărtășind idei cu oameni remarcabili, am realizat că facem parte cu toții din aceeași tagmă de cercetători direcționați să depășească limitele cunoașterii din lumea neuroștiințelor,” a mai mărturisit profesorul Zapuhlîh.

Împreună cu Președintele Federației Mondiale de Neurochirurgie, Academicianul – profesor Nelson Oyesiku, SUA

Cu o recunoștință profundă pentru organizatorii evenimentului, precum Graham Fieggen, Președintele local al Congresului Academiei Mondiale, cât și a Președintelui Federației Mondiale de
Neurochirurgie, profesorul Nelson Oyesiku din SUA, pentru toți neurochirurgii prezenți la congres, profesorul Zapuhlîh se arată a fi convins că semințele sădite la acest  eveniment vor da roade fructuoase în progresul continuu al neurochirurgiei mondiale și moldovenești.

Împreună cu Președintele Elect Academicianul profesor neurochirurg Luis Borba, Brasilia

„Am încheiat această experiență cu gratitudine și entuziasm, pregătit să împărtășesc această lumină a cunoașterii în drumul meu profesional, cu colegii mei de aici, de acasă, de la
INN,” a conchis profesorul Grigore Zapuhlîh.

În același timp, menționăm că în cadrul congresului, Academicianul a înaintat propunerea ca următorul congres al Academiei Mondiale de Neurochirurgie WANS să fie organizat în Republica Moldova.

La fel, menționăm că a început colaborarea cu Asociația Americană de Neurochirurgie și a avut loc primul webinar cu participarea profesorului neurochirurg Gail Russo din Chicago și dr Nathan Schlobin, unde s-a discutat despre primul pas – scrierea unui articol despre neurochirurgia Moldovei.