Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Cu susținerea partenerilor naționali și internaționali, cel mai important Proiect al INN din ultimii 10 ani, prinde viață

La data de 21 iulie administrația Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” în prezența directorului, Grigore Zapuhlîh, șefului Serviciului economie și planificare, Vasile Gusacinschi, șefa Serviciului proiecte, secretariat și arhivă, Valeria Corneci și al inginerului șef, Eugen Scurtu, s-a întâlnit cu delegația Rotary a Districtului 2241 România și Republica Moldova reprezentați de: Guvernatorul Districtului, dl Florin Mărginean, Past Guvernator, dl Mircea Solovăstru, secretarul Districtului, dl Florin Secasiu, Asistent Guvernator, dl Liviu Grib, Președinte fondator RC Triumph, dl Alexandru Robu, membru fondator RC E-Club Moldova International, dna Alexandrina Robu-Cepoi.

În cadrul întrevederii părțile au discutat despre posibilitatea finanțării și asigurării cu o parte din utilajul medical necesar pentru dotarea unui centru AVC, și anume, construcția unei anexe a bl. 1 a Institutului de Neurologie și Neurochirurgie și acordarea suportului financiar pentru dotarea secțiilor de anestezie și reanimare.

Rotarienii și-au manifestat întreg suportul pentru proiectul demarat și vor contribui parțial la dotarea spațiului cu echipamentul necesar prin implementarea unui Global Grant al Fundației Rotary International.

Administrația Institutului a menționat despre faptul că această construcție va fi o premieră pentru Republica Moldova și va contribui semnificativ la reducerea numărului de decesuri provocate de AVC-uri, care afectează un număr tot mai mare de persoane din întreaga țară.

Menționăm că în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie se efectuează un spectru larg de intervenții endovasculare, ca rezultat fiind salvate multe vieți, dar și calitatea acestora.

La INN au fost efectuate multiple operații de acest fel. Institutul de Neurologie și Neurochirurgie ducând o ajustare continuă cu cerințele mondiale de diagnostic și tratamentul bolilor.

Având în vedere creșterea atât la nivel local cât și la nivel mondial a pacienților cu patologii vasculare precum AVC-uri ischemice acute, malformații artereovenoase, anevrisme cerebrale, stenoze de vase carotide și vertebrale cât și tendința actuală la nivel mondial de a schimba tratamentul acestor pacienți prin metode minim invazive pentru organism, adică metode endovasculare, a luat viață Centrul Național de Neurochirurgie Endovasculară.

Suntem încrezători că împreună cu partenerii noștri naționali și internaționali vom reuși finisarea acestui proiect atât de important pentru Republica Moldova.