Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

FOTO: Neurochirurgi de la INN, reveniți de la Clinica Universidad de Navarra din Spania

O delegație formată din membri ai colectivului științifico-practic al IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” (INN), formată din directorul INN, profesorul universitar Grigore Zapuhlîh, dr. Anatol Gumeniuc și dr. Stanislav Doroșenko, a vizitat recent Clinica Universidad de Navarra, din Spania cu scopul perfecționării și schimbului de experiență în domeniul metodelor actuale de tratament a tumorilor cerebrale și metode de minimalizare a riscurilor și consecințelor postoperatorii precum hemoragia.

Gazda delegației a fost profesorul Bartolome Bejerano, care are multiple competențe în specialitate, primordial pentru el fiind neurooncologia, neurochirurgia funcțională și cea endovasculară.

Una din sarcinile deplasării în Spania a fost  lansarea cercetării științifice a neurochirurgului Stanislav Doroșenko. Cercetarea va fi consacrată minimalizării unei dintre cele mai severe complicații postoperatorii în neurochirurgie – hemoragia plăgii operatorii prin optimizarea hemostazei.

Aceasta este o metodă unică care este în proces de dezvoltare în Clinica Universidad de Navarra, departamentul de neurochirurgie, condus de profesorul Bartolome Bejerano.

Pe parcursul vizitei au fost stabilite planuri de colaborare mutuală cu vizite reciproce, planificarea stagierilor pentru tinerii neurochirurgi moldoveni în clinica din Spania, la fel prelegeri și consultații inclusiv online.

La moment, directorul INN, Grigore Zapuhlîh, pregătește și alte stagieri de acest fel pentru ceilalți neurochirurgi din cadrul INN care urmează să își dezvolte abilitățile vizitând clinici cu renume mondial de unde aduc periodic noi practici și metode de tratament, întru beneficiul pacienților care se adresează la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.