Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

A 50-a operație de trombextracție, efectuată la INN

Astăzi, chirurgia endovasculară s-a impus ca un miracol în întreaga lume. În IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, se efectuiază un spectru larg de intervenții endovasculare, ca rezultat fiind salvate multe vieți, dar și calitatea acestora.

La INN au fost efectute multiple operații de acest fel. Institutul de Neurologie și Neurochirurgie ducând o ajustare continuă cu cerințele mondiale de diagnostic și tratamentul bolilor cerebrovasculare.

Pe 20 noiembrie 2022,  în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, a fost efectuată cea de-a 50-a trombextracție. (În cei doi ani de la deschiderea sălii endovasculare de operații.)

Acestei intervenții a fost supusă o pacientă în vârstă de 72 de ani din raionul Anenii Noi.

Pacienta pe nume Nadejda, a suferit în dimineața de 20 noiembrie un infarct cerebral datorită trombozei arterelor cerebrale. Aceasta a ajuns la INN în primele două ore după debut, prezentând asimetrie facială pe dreapta, devierea globilor oculari spre stânga, limitarea câmpului de vedere pe dreapta și limitarea mișcărilor în membrele drepte.

Fiind consultată de neurologul și neurochirurgul de gardă, în urma efectuării CT-ului cerebral și Angio CT-ului a fost luată decizia de a se efectua tromextracție.

Echipa care a efectuat intervenția a fost condusă de către directorul INN, Grigore Zapuhlîh și efectuată de către șeful serviciului neuroradiologie intervențională, neurochirurgul Ion Preguza.

Operația a fost efectuată în sala de neuroradiologie intervențională lansată acum doi ani în instituția noastră.

În acest sens directorul INN, Grigore Zapuhlîh, anunță că în următoarele luni, în cadrul INN, va fi deschisă o nouă  sală de angiografie biplanară modernă.

Aceasta își propune să fie o structură care înglobează în sine tot spectrul de specialiști necesari pentru tratamentul celor mai complexe maladii neurovasculare cum ar fi, medic neurochirurg endovascular, medic anesteziolog, medic neurolog, asistente de anestezie și de operație, kinetoterapeuți, etc.

Astfel, prin crearea acestei săli, pentru prima dată în Republica Moldova, pacienții vor avea posibilitaea să fie deserviți de o echipă multidisciplinară care acționează convergent pentru a trata performant maladiile sus menționate.

Menționăm  că medicii noștri utilizează un angiograf ultra-modern, de ultimă generație, care are capacitatea de a produce imagini de cea mai înaltă calitate pentru a evalua și trata tulburările cerebrovasculare. Acest sistem de angiografie este dotat cu toate aplicațiile clinice necesare asigurării unui diagnostic clinic corect, rapid și precis, cu minimul de doza de radiație pentru pacient și pentru personalul medical.

Astfel, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” vine să ofere soluții complexe pentru pacienți, oferind tratament performant în baza poliței de asigurare CNAM.

Menționăm că echipa INN este mobilizată și este în alertă continuă 24/24 șapte zile din șapte, pentru a acorda asistență medicală performantă pacienților cu AVC ischemic acut.

Unul din punctele cheie la acești pacienți este faptul că ei pot fi tratați eficient în primele 24 de ore, de aceasta, pacienții și personalul medical trebuie să fie vigilenți și astfel de pacienți trebuie să fie transportați de urgență la INN.

Semnele de AVC ischemic acut sunt: amorțeală și slăbiciune în mână/picior, asimetria feței, dereglări de vorbire, dezorientarea temporospațială, schimbarea vocii, etc.