Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

FOTO: Neurochirurgii de la INN, redescoperind medicina japoneză

Recent, o echipă formată din neurochirurgi de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” (INN), în frunte cu profesorul Grigore Zapuhlîh, șef al Catedrei de neurochirurgie a USMF „Nicolae Testemițanu”, directorul INN și în același timp membru corespondent al Societății Japoneze de Neurochirurgie și promotor al relațiilor de cooperare moldo-nipone, au efectuat o vizită de lucru în Japonia – „Țara Soarelui Răsare”, împreună cu rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban.

Vizita a fost organizată la invitația distinsului profesor neurochirurg și chirurg cerebrovascular Kenji Kanamaru, în clinica unde acesta își desfășoară activitatea. Kanamaru Clinic este o instituție modernă de neurochirurgie și neuroreabilitare din or. Tzu, o instituție medicală dotată cu cele mai noi tehnologii și aparataj de ultimă generație.

Delegația din Republica Moldova a participat la prelegeri, operații, vizite la pacienți, schimb de opinii referitor la tratamentele moderne și a vizitat mai multe spitale.

Din delegație au mai făcut parte șeful blocului de operații al INN, dr. Ion Preguza, neurochirurgul Anatolie Gumeniuc, neurochirurgul Vladimir Moraru, și asistenta de operații Ecaterina Racu.

Vizita a trezit un interes deosebit din partea ambelor părți pentru colaborare pe mai multe direcții: management, educație, cercetare, dezvoltare și cooperare internațională și interculturală.

În rezultatul acestor lucruri s-a convenit de a continua colaborarea mutuală a celor două țări, prin vizite reciproce, schimb de tehnologii și specialiști mai ales in domeniul neurochirurgiei endovasculare și spinale.

O semnificație deosebită a acestei vizite în Japonia, potrivit directorului INN, Grigore Zapuhlîh, a avut participarea rectorului USMF „Nicolae Testemitanu”, profesorului universitar Emil Ceban , care a apreciat inovațiile din neurochirurgia japoneză și au fost stabilite legături științifice în plan universitar.

În concluzie, relațiile interuniversitare moldo-nipone vor continua cu al doilea acord de colaborare, primul fiind semnat anul curent cu Universitatea Shinshu, Matsumoto.

Citește și: USMF „NICOLAE TESTEMIŢANU” ȘI UNIVERSITATEA SHINSHU DIN JAPONIA ÎNCEP O FRUMOASĂ COOPERARE