Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

22 de ani de la formarea Catedrei de Neurochirurgie – un miracol pentru cei care o profesează

În poză: prima promoție a Catedrei de Neurochirurgie

Neurochirurgia în Republica Moldova are o evoluţie dificilă. Astăzi, 25 noiembrie 2021, se împlinesc 22 de ani de la formarea Catedrei de Neurochirurgie, fondatorul căreia este profesorul universitar, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Grigore Zapuhlîh.

Absenţa sa în cadrul clinic până la începutul anilor ‘50 şi inexistenţa unei Catedre de Neurochirurgie până nu demult a determinat ca primii specialişti din ţara noastră să se formeze în ultimele două decenii. Anterior neurochirurgii îşi făceau studiile de specialitate în Ucraina, Polonia, Rusia, Belarus.

Catedra de Neurochirurgie este una dintre cele mai tinere. Debutul bine cunoscut al Universităţii de medicină, din 1945, care ţine de evenimentul tragic din istoria omenirii – cel de-al Doilea Război Mondial, şi, respectiv, transferul colectivului profesoral al Universităţii de Medicină din Kislovodsk la Chişinău. Din acel moment, valorile medicale autentice, moştenite prin translocare, au asigurat apariţia Catedrei de Neurologie, fondată în 1946, şef catedră – profesorul B. Sharapov. Acesta a pus bazele neurochirurgiei.

În 1972 Catedra Neurologie este redenumită în catedra Neurologie – Neurochirurgie şi Genetică Medicală condusă de profesorul Diomid Gherman. Următoarea etapă este în 1995, când cursul Neurochirurgie a fost inclus în cadrul Facultăţii Rezidenţiat şi Secundariat Clinic, ceea ce a condiţionat apariţia ulterioară a Catedrei Neurochirurgie.

Ministerul Sănătăţii a luat decizia de instituire a catedrei în februarie 1999, iar activitatea academică şi clinică a început prin recrutarea primilor studenţi la 1 septembrie al aceluiaşi an. De atunci şi până în prezent catedra îşi are baza clinică în cadrul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie.

La 25 noiembrie 1999 a avut loc inaugurarea festivă, la care au participat somităţi neurochirurgicale precum  – Rudiger Lorenz, (Frankfurt pe Main, Germania), Alexandru Constantinovici (Bucureşti), Daniel Rosenthal (Hamburg, Germania), Ioan Poeată (Iaşi).

De la fondarea catedrei și până în 2020, şef al Catedrei Neurochirurgie a fost profesorul Grigore Zapuhlih, care conduce și în prezent o echipă de neurochirurgi competenţi şi devotaţi profesiei.

La moment, șef al Catedrei Neurochirurgie este conferențiarul Vasile Galearschi, care face parte și din prima promoție a catedrei.

În aceste două decenii, de când se formează și se educă specialiști în neurochirurgie, neurochirurgia din Republica Moldova nu doar s-a constituit ca domeniu al cercetării și practicii medicale autohtone, ci a evoluat fructuos.

De la fondarea catedrei și până în prezent activează o echipă de neurochirurgi devotați domeniului: Igor Gherman – conferențiar universitar, doctor în medicină; Valeriu Timirgaz – doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar; Aurel Bodiu – doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar; Ala Bajurea – conferențiar universitar, doctor în medicină; Vasile Galearschi – conferențiar universitar, doctor în medicină; Victor Andronachi – conferențiar universitar, doctor în medicină; Eduard Eftodiev – doctor în medicină, conferențiar universitar, Vladimir Parpauț – doctor în medicină, conferențiar universitar, Dan Lîsîi – doctor în medicină, conferențiar universitar, Sergiu Borodin – doctorand, Vasile Rata – conferențiar universitar, Eugen Todanica – conferențiar universitar.

Neurochirurgia a fost şi continuă să fie, cu certitudine, un miracol pentru cei care o profesează.