Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Un caz de malformație arterio-venoasă (MAV) complexă, embolizată total la INN

Mai întâi de toate, ce înseamnă o  malformație arterio-venoasă: MAV reprezintă o conexiune anormală și fragilă (ca un nod, ghem) între artere și vene.

Această anormalitate se asociază cu un risc crescut de hemoragie. Pot fi localizate oriunde în corp, dar cele localizate la nivel cerebral comportă un risc crescut datorită posibilității de sângerare cu complicații grave secundare. Cele localizate în vasele învelișurilor creierului se numesc malformații arterio-venoase durale.

Tânărul din imagini are 24 ani și a fost internat în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie în luna mai 2021 cu hemoragie intracerebrală, fiind transferat prin serviciul AVIASAN din spitalul raional de circumscripție.

Fiind investigat în INN prin investigații imagistice de rutină precum CT, CT ANGIO și ulterior prin cele complexe precum angiografie clasică, a fost confirmat diagnosticul de malformație arterio-venoasă cerebrală masivă, în emisfera cerebrală stângă. (FIG.1)

FIG. 1: Imagini preoperatorii inițiale

După o discuție interdisciplinară, pacientul a fost referit serviciului de neuroradiologie intervențională pentru embolizare, ce presupune excluderea malformației prin introducerea unui material special embolic.

În departamentul de neuroradiologie intervențională din cadrul INN utilizăm tehnici moderne intervenționale și endovasculare pentru evaluarea și tratarea accidentului vascular cerebral, a tumorilor și anevrismelor cerebrale, dar și a altor afecțiuni ale sistemului nervos central. Tehnicile endovasculare sunt cunoscute pentru avantajele oferite pacienților, cum ar fi reducerea riscului de complicații, spitalizare redusă și recuperare rapidă.

Astfel pacientul are șansa să fie tratat definitiv fără a apela la o procedură chirurgicală deschisă.

În cazul acestui pacient, prima cură de embolizare a fost efectuată în luna mai a anului curent. (fig.2)

FIG.2: Imagini după prima embolizare

Pacientul a fost reinternat în noiembrie pentru a doua cură de embolizare. Procedura a decurs cu succes, malformația fiind complet exclusă din circulație. (FIG.3)

FIG.3: Imagini după a doua embolizare

Pacientul a fost externat câteva zile mai târziu, în deplină stare de sănătate.

Ambele proceduri au fost efectuate de către echipa de medici endovasculari INN ”Diomid Gherman”, Dr. Ion Preguza împreună cu dr. neurochirurg Ghenadie Davîdov, cu ajutorul nemijlocit al anestezistului Alexandru Balan, fiind folosite dispozitive medicale performante de la producătorii de top din domeniu. Întreg costul procedurii este acoperit de către CNAM.

Cauzele MAV sunt necunoscute. Există diferite ipoteze, unele dintre acestea sugerând că se datorează unei anomalii de dezvoltare în viața intrauterine (în timpul sarcinii când se formează fătul), deci ele există încă de la naștere. Majoritatea nu sunt ereditare și au o frecvență egală pe sexe.

De obicei sunt diagnosticate la 20-40 de ani, în urma complicațiilor de tip sângerare (risc de 4% pe an – asta înseamnă că din 100 de persoane care au această anomalie 4 vor sângera din malformație în fiecare an) sau convulsii.

Cel mai adesea MAV sunt semnalate de:

convulsii ( existența lor poate fi iritantă la nivel cerebral generând semnale electrice anormale)
cefalee (durere de cap) intense, de tip migrenos
simptome de tip stroke-like (adică simtomatologie ca în cazul accidentului vascular cerebral) din cauza faptului că țesuturile din jur nu primesc în cantitate suficientă oxigen și substanțe nutritive pentru buna funcționare. Aceste simptome depind de localizarea malformației și pot include: slăbiciune și paralizie, tulburări vizuale, auditive, de echilibru, de memorie sau de personalitate.
În caz de hemoragie manifestările includ cefalee severă, bruscă, greață, vărsătură, ceafă rigidă, tulburări neurologice (ca cele menționate anterior), pierderea stării de conștiență, deces.

Nu trebuie neglijat faptul ca pot fi asimptomatice (dar, atenție, riscul de sângerare este existent și în această situație!).

De menționat că în cazul unei eventuale sarcini, riscul de sângerare este mai mare, mai ales după primul trimestru de sarcină, de aceea, deși MAV nu contraindică sarcina, este prudent ca aceasta să fie amânată până ce MAV va fi tratată corespunzător.

Diagnosticul acestei anomalii poate fi pus în urma unor investigații imagistice: angio CT, angio RMN, angiograme cerebrale.

Astfel, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” vine să ofere soluții complexe pentru pacienți, oferind tratament performant în baza poliței de asigurare CNAM.

Medicii noștri intervenționiști oferă cele mai bune soluții minim-invazive de diagnostic și tratament pentru o gamă largă de boli care afectează creierul, capul și gâtul.

Tratăm următoarele afecțiuni:
Neuroradiologie:

Anevrism cerebral
Tumori cerebrale
Afectiuni arterio-venoase
Hemangiom

Medicii noștri intervenționiști utilizează un angiograf ultra-modern, de ultimă generație, care are capacitatea de a produce imagini de cea mai înaltă calitate pentru a evalua și trata tulburările cerebrovasculare. Acest sistem de angiografie este dotat cu toate aplicațiile clinice necesare asigurării unui diagnostic clinic corect, rapid și precis, cu minimul de doza de radiație pentru pacient și pentru personalul medical.

Investigații realizate:

Angiografie cerebrală diagnostică

Echipa noastră de medici intervenționiști are experiența semnificativă în tehnicile minim-invazive, endovasculare utilizate pentru tratarea anevrismelor intracraniene, cum ar fi embolizarea și trombectomia. În plus, gestionăm și tratăm prin tehnici intervenționale accidentul vascular cerebral, stenoza arterei carotide, malformațiile vasculare superficiale și multe altele.