Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

„Aș fi vrut să dau țării mele mai mult” Grigore Zapuhlîh – „OMUL ANULUI” în domeniul medicinei

„Doctor cu mâini de aur” – așa îl numesc mulți dintre pacienții „trecuți prin mâinele lui” de-a lungul celor 40 de ani în care readuce speranța la viață celor care într-un moment sau altul se pomenesc că firul abeia de se mai ține.

Vorbim despre neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, cu siguranță unul dintre cei mai cunoscuți medici din Republica Moldova.

Excelentele rezultate obținute postoperator îl situează chiar în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume, el fiind și cel care a adus microneurochirurgia în Republica Moldova.

El este cel care în premieră pentru Moldova, a realizat intervenţia pe creier fără anestezie generală, iar această reuşită reprezintă un mare progres pentru medicina națională.

Anul acesta a fost decorat  de către revista „Vip Magazin”cu titlul OMUL ANULUI în domeniul medicinei.

    

Pe scenă, cu trofeul și diploma în mâini, vestitul profesor neurochirurg, plin de modestie, fiind întrebat care este visul său, a răspuns că visează să transforme Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, directorul căruia este, într-un centru medical modern, iar ca și cea mai mare realizare a sa, Grigore Zapuhlîh NU a enunțat una dintre multiplele operații unicale realizate de-a lungul timpului, ci demararea lucrărilor de construcție a unui nou spital modern, așa cum și-l visa.

Șapte ani de directorat, 7 ani de când este la cârma Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”.

În acești ani, numărul realizărilor manageriale ale dumnealui ține de ordinul zecilor.

Printre ele poate fi enumerată o nouă sală integrată de operații, deschiderea centrului angiografic în cadrul institutului și instalarea a două angiografe biplanare ultra-moderne, crearea Unității Primiri Urgente în cadrul INN, instalarea unui Computer Tomograf nou, deschiderea unui centru IRM, construirea unei pasarele care unește bl. 1 cu bl. 2 a institutului, instalarea a doua ascensoare în INN și multe altele.

Visul cel mare a lui Grigore Zapuhlîh – manager, rămâne a fi totuși construirea unui nou spital.

Acum, când lucrările au demarat, directorul INN cu mândrie povestește despre cum va arăta și ce va integra în sine acest nou spital – bl. Nr 3 al Institututului de Neurologie și Neurochirurgie, care urmează a fi denumit Centrul de Boli Cerebro-Vasculare.

Cu o suprafață de peste 2000 m2, acesta va întruni săli de reanimare și terapie intensivă dotate cu utilaj medical de ultimă generație, secții neurologice și neurochirurgicale, secție consultativă, sală pentru conferințe și sală de studii.

Grigore Zapuhlîh menționează faptul că acest Centru de Boli Cerebro-Vasculare va fi o premieră pentru Republica Moldova și va contribui semnificativ la reducerea numărului de decese provocate de AVC-uri, care afectează un număr tot mai mare de persoane din întreaga țară.

Acesta își propune să fie o structură care înglobează în sine specialiști ca neurologi, neurochirurgi, neuroradiologi intervenționiști, neuroreanimatologi și neuroreabilitologi.

Astfel, prin crearea unui centru specializat, pentru prima dată în Republica Moldova, pacienții vor avea posibilitatea să fie deserviți de o echipă multidisciplinară care acționează convergent pentru a trata performant maladiile sus menționate.

„Aș fi vrut să dau țării mele mult mai mult. Când acum șapte ani am acceptat acest mandat de director, am zis că vreau să fac un spital nou și abea acum, după acești ani de lupte, am obținut o picătură de speranță,” a conchis G. Zapuhlîh, cu trofeul „OMUL ANULUI” în mâini.