Tel: 022 82 90 27 , Email: anticamera@inn.md

Asistentele medicale – cele care stau în spatele medicilor, dar sunt mereu în fața pacienților

Asistentele medicale – îngerii în halate albe care deseori rămân în umbra istoriilor medicale de succes

În fiecare an, pe 12 mai este celebrată Ziua Internațională a Asistenților Medicali din întreaga lume.

În acest an, genericul sărbătorii a fost – „Asistentele Noastre, Viitorul Nostru – Viitorul unei Societăți Sănătoase”

Profesia de asistent medical este atât de multilaterală și presupune pe lângă abilități tehnice corect îndeplinite, foarte mult sacrificiu, toleranță, respect pentru cel pe care-l îngrijești, empatie și mult curaj.

Se spune că viitoarea asistentă medicală se naște deja cu spiritual de echipă și de solidaritate.

Asistentele medicale din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, cu prilejul zilei profesionale, au creat în fiecare dintre secții câte un panou fotografic pe care au expus amintiri din munca ce o practică zi de zi alături de doctori și de pacienți:

 

Cei aproximativ 200 de asistenți medicali care activează în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie reprezintă pilonii acordării ajutorului medical și salvării vieții pacienților cu afecțiuni neurologice și neurochirurgicale.

Cu prilejul zilei lor profesionale, administrația INN, le-a exprimat cele mai calde şi sincere urări de sănătate şi prosperare, echilibru spiritual, realizări frumoase şi noi succese în realizarea sarcinilor nobile pe tărâmul profesiei deloc uşoare, care zi de zi le oferă provocări, dar şi motivaţii pentru performanţă şi perfecţiune.

Le dorim activitate fructuoasă, precum şi toată dragostea şi afecţiunea celor apropiaţi.

Fie ca perseverenţa şi spiritul de sacrificiu să le însoţească mereu în alinarea suferinţelor pacienţilor.

Pentru munca Dumneavoastră cu abnegaţie Vă mulţumim din suflet!

Cu prilejul sărbătorii lor, a asistenților medicali, în Chișinău a avut loc cel de-al IV-lea Congres al Asociației de Nursing din Republica Moldova. La eveniment a participat Ministra Sănătății Ala Nemerenco, colegii din Statul Carolina de Nord, membri ai Asociației de Nursing din Republica Moldova, reprezentanți ai Federației Sindicale „Sănătatea” și asistenți medicali din întreaga țară.

În cadrul Congresului a avut loc atât evaluarea potențialului intelectual și moral al fiecărui membru al colectivului de asistenți medicali din cadrul INN, a capacității acestora de a contribui la atingerea obiectivelor comune, cât și recunoașterea contribuției fiecăruia în domeniul său de activitate. Acestea fiind și obligațiile fiecărui asistent medical șef pentru a avea un colectiv valoros, asistenta principală a Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, doamna Veronica Adamache, a fost decorată cu distincția „Pentru Dăruire în Profesie”.

La congres, asistenta medicală din cadrul secției Neurourgențe, Nina Buciumaș a venit cu un raport foarte actual la tema „Actualități în îngrijiri Nursing în AVC”.

Continuitatea recuperării pacientului post AVC a fost prezentată printr-un raport de către kinetoterapeutul din cadrul INN, Victor Duca, membru al echipei multidisciplinare din secția Neurorecuperare.

Majoritatea asistenților medicali, pe lângă faptul că dăruiesc o rază de speranţă pacientului, tratează și servesc drept îngeri păzitori pentru un om răpus de boală, dețin și multe alte abilități și valori omenești. Poezia de mai jos, de exemplu, este scrisă de către asistenta medicală superioară a secției Consultative din INN, Silvia Nistor și a fost publicată în revista editată de Asociația de Nursing din Republica Moldova.

„Pentru asistentele medicale 

Culoarea alb – a sănătății,

De voi purtată în privire,

Voi stați mereu la straja vieții,

Ne dați o doză de iubire,

Căci vorba voastră ni-i salvarea

Ne dați speranța de-a mai fi.

Medicament ce dă putere,

Și cu dorință de-a trăi.

Boala o împărțiți în două, 

Cu sufletul plin cu jale.

Și lumea se închină Vouă

Asistente medicale.”

La mulți ani tuturor asistenților medicali de pretutindeni!